reklama

"Příští rok bude na povrchu Měsíce vědecký a technologický výzkum, který pomůže do pěti let vyslat první ženu a dalšího muže na Měsíc," řekl šéf NASA Jim Bridenstine.

Firma Astrobotic z Pittsburghu získá zakázku na téměř 80 milionů dolarů (1,85 miliardy korun), aby do července 2021 dopravila 14 nákladů do lunárního kráteru na přivrácené straně Měsíce. Společnost Intuitive Machines z Houstonu obdrží 77 milionů dolarů (1,78 miliardy korun), aby do stejného data provedla pět přistání v Oceánu bouří, nejrozsáhlejší ploše na přivrácené straně Měsíce.

Firma OrbitBeyond ze státu New Jersey pak získá z rozpočtu agentury 97 milionů dolarů (2,25 miliardy korun) s cílem uskutečnit čtyři výsadky v největší měsíční kotlině zvané Moře dešťů.

Jednalo by se o první americké kosmické lodi na Měsíci od chvíle, kdy tuto přirozenou družici Země opustila Apollo 17. Tehdy NASA ještě vyvíjel a stavěl své vlastní lodi, nyní se však úřad rozhodl pro finančně úspornější cestu s využitím vnějších zdrojů.

Sondy by mohly mimo jiné nalézt vhodné místo pro přistání lidské posádky. "Tyto přistávací moduly jsou jen začátkem vzrušující komerční spolupráce, která nás přiblíží k vyřešení mnoha vědeckých záhad na našem Měsíci, ve sluneční soustavě a dále," řekl pracovník NASA Thomas Zurbuchen. "Co se dozvíme, změní nejen náš pohled na vesmír, ale také připraví naše mise s lidskou posádkou na Měsíc a následně na Mars."