Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zázračný lék na rakovinu? Vědci přišli s převratným objevem

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Sydney - Nová studie prokázala, že lék, který se momentálně používá na léčbu řídnutí kostí, by mohl zvládnout i mnohem nebezpečnější chorobu - rakovinu.

Jsou to tři roky, co filmová hvězda Angelina Jolie oznámila, že má gen, který s velkou pravděpodobností způsobí rakovinu prsu. A dobrovolně šla "pod kudlu", aby se rizika zbavila.

Loni si herečka nechala odebrat i vaječníky, protože vadný gen BRCA1 nezpůsobuje jen rakovinu prsu, ale právě i nádory na vaječnících. Riziko onemocnění je pro ženy s tímto genem vyšší o závratných 87 procent.

Dosud je v podstatě jedinou možností, jak se proti riziku bránit chirurgický zákrok a odebrání ohrožené tkáně. To by se ovšem už brzy mohlo změnit.

Australští vědci totiž tvrdí, že lék denosomab, který nyní slouží k léčbě osteoporózy, má totiž i jiný, dosud neznámý efekt - a tím je zabránění růstu nádorové tkáně v prsou. Prokázaly to laboratorní testy, píše britský Daily Mail.

Výzkumníci neskrývají nadšením a mluví o denosomabu jako o první kroku ke "svatému grálu" léčby rakoviny, který by dokázal rakovině prsu zcela zabránit a složité chirurgické operace by se tak staly minulostí.

Dobrou zprávou je, že vzhledem k tomu, že denosomab se už používá k léčbě lidí, budou klinické testy kvůli novému použití léku mnohem kratší než u nových, dosud neprověřených substancí.

Témata:  rakovina léky lékaři

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy