Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Automobilka Tatra zvažuje výstavbu továrny v Arménii, vzniknout by mohlo 2000 míst

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Kopřivnice - Automobilka Tatra zvažuje, že postaví novou továrnu v Arménii. Napsal to portál euro.cz, podle kterého arménská vláda hovoří o hotové věci a tisících zaměstnanců. Automobilka to ale označuje za myšlenku v počátečním stadiu.

Portál uvedl, že arménský ministr hospodářství Suren Karajan potvrdil webu banks.am, že zástupci vlády podepsali memorandum s firmami Tatra Тrucks a Zenon o vybudování továrny Tatra. Podle arménských médií chce Tatra s americkým partnerem Zenonem postavit továrnu ve městě Hrazdan v provincii Kotajk, kde má vzniknout až 2000 míst.

"Společnost Tatra Trucks zaregistrovala ze zahraničních médií a dotazů novinářů tvrzení, že se účastní spolu s holdingem Czechoslovak Group jednání v Arménii za účelem projektu výstavby místního podniku a podpory rozvoje tamní veřejné dopravy," sdělil dnes ČTK mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Ani Tatra, ani Czechoslovak Group podle něj v současnosti žádná přímá jednání v Arménii nevedou. Monitorují ale ve spolupráci s místními partnery obchodní příležitosti na východních trzích, a to včetně Kavkazu.

"Úvaha některých místních partnerů o vzniku montážní linky civilních vozidel Tatra v některé zemi Kavkazu je nám známa. Jedná se o myšlenku v počátečním stadiu, kterou zatím nemá smysl blíže komentovat," uvedl Čírtek.

Společnost Tatra Trucks, která kopřivnickou automobilku vlastní, patří českým podnikatelům Jaroslavu Strnadovi a Renému Materovi. Tatru získali v roce 2013 v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Loni Tatra vyrobila 1326 vozidel, což bylo meziročně o 56 procent více a poprvé od roku 2008 také více než 1000 vyrobených aut za rok. Letos má v plánu vyrobit 1700 automobilů. V roce 2015 automobilka dosáhla čistého zisku 390 milionů korun, o třetinu vyššího než v roce 2014, a tržeb 3,7 miliardy korun. Tatra Trucks má 1350 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie.

Témata:  Tatra Arménie ekonomika

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.