Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prahu zaplní homosexuálové. A Matěj Stropnický začal účtovat...

Matěj Stropnický /SZ/
Matěj Stropnický /SZ/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – V hlavním městě včera odstartoval festival s gay a lesbickou tematikou Prague Pride. Hlavním tématem letošního ročníku je láska, ale festival se bude věnovat rovněž několika tematickým oblastem, kterými jsou rodina, prevence AIDS a transgenderová problematika. O sexuálních menšinách se rozepsal šéf Strany zelených Matěj Stropnický.

„Zelení jsou letos jedinou politickou organizací, která přispěla do celotýdenního programu Prague Pride a uspořádala hned dvě akce v Pride House. Jasně se tím ukazuje, že pro Mladé zelené a Stranu zelených nejsou LGBT+ práva pouze jedním z témat, ale jednou z priorit, které se věnují celoročně," uvádí na svých stránkách strana.

„Dlouhodobě se však zasazujeme o to, aby byla úplně odstraněna diskriminace LGBT+ lidí. Chceme možnost adopce i pro stejnopohlavní páry, možnost umělého oplodnění i pro lesbické ženy a možnost úřední změny pohlaví bez nutnosti sterilizace pro trans* lidi," uvedl Petr Pávek, mluvčí pražských Mladých zelených.

Velkým problémem je podle strany i homofobní a transfobní šikana na školách. „Více než desetina dotázaných žáků a žákyň byla podle zjištění organizace PROUD přítomna fyzickému napadání LGBT+ osoby, šest procent dotázaných dokonce často zažívalo zesměšňování LGBT+ spolužáka nebo spolužačky učitelem. Takové nenávistné prostředí může vést i k myšlenkám na sebevraždu. Je tedy potřeba zavést systematický program prevence homofobní a transfobní šikany ve třídách a další vzdělávání vyučujících," varuje Monika Horáková, členka předsednictva SZ.

A k tématu se na sociálních sítích vyjádřil i předseda strany. „Česká společnost je v oblasti práv sexuálních menšin velmi otevřená a tolerantní, což je skvělé. Zrovnoprávňování lidí různé sexuální a genderové identity s ostatními v Česku pokračuje a dává všem více svobody, aniž by kohokoli omezovala. Zelení i letos podporují Prague Pride, který je dnes stále víc už oslavou toho, že se tu žije LGBT dobře. Je ale stále co zlepšovat," myslí si Stropnický.

„Celkem se bavím těmi občasnými komentáři k promiskuitě gayů a ještě mnohem víc tím slintavým pokrytectvím vůči mnohoženství, které k nám prý vtrhne s islámem. Jako mnohoženství jede v tomhle státě navostro už několik desetiletí, pánové. S tím rozdílem, že vaše milenky nemaj vůbec žádný práva," rýpnul si jedním statusem do odpůrců sexuálních menšin i islámu.

Témata:  Matěj Stropnický Prague Pride homosexuálové

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.