Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peres byl nadějí na nový, spravedlivý a mírový Blízký východ, říká Zeman

Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Český prezident Miloš Zeman dnes poslal kondolenci svému izraelskému protějšku. V ní uvedl, že zesnulý exprezident Izraele Šimon Peres byl symbolem státu i nadějí na spravedlivý a mírový Blízký východ.

Stejně jako řada světových i českých politiků Zeman ocenil Peresovu snahu najít cestu k urovnání vztahů mezi Izraelem a Palestinou. Podle české hlavy státu byl Peres jedním z nejvýznamnějších státníků a politiků této doby.

"Šimon Peres se celým svým životem stal symbolem nejen Státu Izrael, ale také nadějí na nový, spravedlivý a mírový Blízký východ. Byl živým důkazem toho, že i nemožné se může stát možným, máme-li k tomu odvahu," napsal Zeman o muži, jež patří mezi zakladatele židovského státu. Jeho kondoelnční dopis na sociálních sítích zveřejnil hradní mluvší Jiří Ovčáček.

Zesnulý politik byl podle slov Zemana skutečný státník a nositel vize, kterou je právě dnes tolik potřebná. „Šimon Peres psal svojí osobností dějiny. Česká republika i já osobně v něm ztrácíme skutečného a vzácného přítele, jehož myšlenky nám budou i nadále přinášet inspiraci tak, jak by si to jistě sám přál," dodal.

Kondolenční dopis Miloše Zemana:

Vážený pane prezidente,

s hlubokým zármutkem jsem vyslechl zprávu o úmrtí Šimona Perese, jednoho z nejvýznamnějších politiků a státníků naší doby.

Šimon Peres se celým svým životem stal symbolem nejen Státu Izrael, ale také nadějí na nový, spravedlivý a mírový Blízký východ. Byl živým důkazem toho, že i nemožné se může stát možným, máme-li k tomu odvahu. Jako skutečný státník byl nositelem vize, kterou právě dnes všichni tolik potřebujeme. Šimon Peres psal svojí osobností dějiny. Česká republika i já osobně v něm ztrácíme skutečného a vzácného přítele, jehož myšlenky nám budou i nadále přinášet inspiraci tak, jak by si to jistě sám přál.

Dovolte mi, abych Vám, rodině pana Perese i celému izraelskému národu vyjádřil jménem občanů České republiky, i jménem svým, upřímnou soustrast.

Miloš Zemanprezident České republiky

Témata:  Simon Peres Miloš Zeman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy