Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Izrael se loučí s Peresem, v USA jsou vlajky na půl žerdi

Lidé se u parlamentu loučí s Peresem
Lidé se u parlamentu loučí s Peresem
Foto: YouTube

Jeruzalém - Před budovou izraelského parlamentu je od dnešního rána vystavena rakev s tělem Šimona Perese. Veřejnost se může s bývalým prezidentem přijít rozloučit do 20:00 SELČ.

V Izraeli jsou spuštěny vlajky na půl žerdi. Americký prezident Barack Obama nařídil spustit vlajky na půl žerdi na Peresovu památku na Bílém domě, veřejných budovách, na amerických velvyslanectvích, vojenských základnách a lodích námořnictva.

Izraelské ministerstvo zahraničí oznámilo, že pohřeb se bude konat v pátek v 11:00 místního času (10:00 SELČ). Americkou delegaci povede Obama. Za ČR se zúčastní šéf diplomacie Lubomír Zaorálek.

V Jeruzalémě bylo dnes pro občany vyčleněno několik parkovišť, odkud budou lidi k budově Knesetu svážet autobusy. Parlamentní výbory kvůli úmrtí státníka zrušily až do konce týdne pracovní program, prezident Reuven Rivlin ukončil předčasně návštěvu Ukrajiny a vrátil se do Izraele.

Témata:  Simon Peres Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy