Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústeckým hejtmanem se podruhé stal Bubeníček (KSČM), Plzeňský kraj bude řídit Bernard (ČSSD)

Oldřich Bubeníček /KSČM/
Oldřich Bubeníček /KSČM/
Foto: Reprofoto ČT

Ústí nad Labem/Plzeň - Hejtmanem Ústeckého kraje zůstává i pro další volební období Oldřich Bubeníček (KSČM). Ve veřejné volbě dostal 28 z 55 hlasů. Pátým hejtmanem Plzeňského kraje se dnes stal jednapadesátiletý Josef Bernard z ČSSD.

Koalici v Ústeckém kraji uzavřeli komunisté s ČSSD a koalicí SPD-SPO. V zastupitelstvu mají nadpoloviční většinu právě 28 mandátů. Hejtman bude mít pět náměstků, dva komunisty, dva sociální demokraty a jednoho zástupce SPD-SPO. Statutárním náměstkem je Martin Klika (ČSSD).

Svého kandidáta na hejtmana postavilo i vítězné hnutí ANO, které skončilo stejně jako ODS v opozici. O Petru Urbánkovi se ale nakonec nehlasovalo, protože byl zvolen Bubeníček. Opozice se snažila prosadit tajnou volbu, ale neuspěla. Hejtman bude mít nově pět náměstků, v minulém období měl jen dva.

Bubeníček těsně po zvolení řekl, že věří ve spolupráci napříč politickým spektrem. "Aby pokračoval rozvoj Ústeckého kraje, jak se nám to podařilo nastartovat v minulých čtyřech letech," řekl Bubeníček, který Ústecký kraj vedl už v uplynulých čtyřech letech.

Hejtmanem Plzeňského kraje se dnes stal Bernard. Bývalého generálního ředitele plzeňské firmy Škoda Transportation, lídra ČSSD v krajských volbách, na ustavujícím zasedání volilo ve veřejném hlasování 23 z 45 zastupitelů vzešlých z říjnových voleb. V čele kraje Bernard střídá čtyřiašedesátiletého stranického kolegu Václava Šlajse, který už nekandidoval.

Bernard dnes zastupitelům i obyvatelům regionu slíbil otevřený kraj. "Budeme víc komunikovat s občany, vtahovat je do věcí veřejných," řekl. Prioritou zůstává doprava a zdravotnictví či sociální oblast a péče o seniory.

Hnutí ANO, které volby v kraji vyhrálo, skončilo v opozici. Na koalici se už třetí den po volbách dohodla ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a Starostové a patrioti (s podporou Svobodných a Soukromníků).

Do zastupitelstva se dostalo rekordních osm ze 17 kandidujících stran. ANO má 11 míst, ČSSD devět, ODS osm, KSČM šest, Starostové a Patrioti čtyři a TOP 09 tři mandáty. Po dvou křeslech má ještě Koalice SPD a SPO a Koalice pro Plzeňský kraj.

Témata:  Oldřich Bubeníček Ústecký kraj Josef Bernard Plzeňský kraj

Aktuálně se děje

17. května 2024 12:15

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.