Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po včerejším zadržení radikála Bartoše, ho dnes čeká výslech. Noc strávil v cele

Adam B. Bartoš
Adam B. Bartoš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda krajně pravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš strávil noc v cele předběžného zadržení. Dnes ho čeká výslech, řekl ČTK advokát strany Miroslav Timura. Bartoše policie zadržela ve čtvrtek, podle vedení strany zřejmě v souvislosti s jeho publikační a politickou činností, Timura nechtěl konkrétní důvody upřesnit. Policie zásah nepotvrdila.

Timura ČTK řekl, že policie dnes Bartoše vyslechne, poté se rozhodne, jestli bude požadovat vazbu. Policisté podle místopředsedy strany Luka Belsona ve čtvrtek provedli domovní prohlídky v bytě předsedy a v kanceláři strany. Z Bartošova bytu podle něj odváželi knihy, dokumenty, datové nosiče a elektroniku, z kanceláře strany později odvezli některé dokumenty. Mluvčí pražské policie Jan Daněk ČTK zásah nepotvrdil.

Činy Bartoše a Národní demokracie se policie zabývala již několikrát. V současnosti předsedu vyšetřuje policie kvůli tomu, že na březnové demonstraci proti islamizaci vyzval k potrestání politiků "trestem nejvyšším".

Bartoš i bývalý místopředseda Národní demokracie Ladislav Zemánek byli také v březnu u soudu nepravomocně potrestáni roční podmínkou za své loňské počínání u pomníčku Anežky Hrůzové, zavražděné v roce 1899. U hrobu Bartoš se Zemánkem zanechali ceduli, na kterou mimo jiné napsali: "Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena." Z vraždy Hrůzové byl obviněn a poté za ni odsouzen Žid Leopold Hilsner. Případ vyvolal vlnu antisemitismu, známou jako hilsneriáda, proti níž bojoval i Tomáš Garrigue Masaryk.

Témata:  Adam B. Bartoš NE Bruselu - Národní demokracie

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy