Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisti chtějí odvolat Janečka z Finanční správy, Pilný to odmítá

Jiří Dolejš
Jiří Dolejš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - KSČM dnes vyzvala ministra financí Ivana Pilného (ANO), aby odvolal z funkce šéfa Finanční správy Martina Janečka. Místopředseda komunistů Jiří Dolejš zmínil například kauzu firmy FAU či případ obce Střelské Hoštice.

Firmy FAU Finanční správa vyměřila nedoplatek na DPH zhruba 218 milionů korun, Krajský soud v Ostravě ale zajišťovací příkazy na vyměřenou daň zrušil. To ale není jediný případ. Před časem Nejvyšší správní soud rozhodl, že Finanční správa vyměřila obci Střelské Hoštice vyšší daň z nemovitosti, než měla.

"Z toho vyplývá jedna zásadní věc, a to že Finanční správa zde překračovala rámec zákona. Pokud opakovaně a systematicky vybírala více daní, než měla, v zrychleném jednání, pak opakovaně postupovala neoprávněně," řekl Dolejš. "Je logické, že tak musela způsobit škodu jak firmám, tak i obcím. A ti postižení mohou nyní jít do soudních pří," doplnil.

"Je to nepřijatelné, je to poškozování daňových poplatníků. V případě obcí to zasahuje do jejich rozpočtů, v případě firem to může mít dopad i na jejich zaměstnance," řekl Dolejš. Podle něj to ukazuje na nekvalitní práci Finanční správy, za kterou je zodpovědný její šéf. Vyzval proto Pilného k odvolání Janečka.

Ministr financí výzvu odmítl. "Vzhledem k počtu zajišťovacích příkazů a k tomu nepatrnému procentu (firmami) vyhraných sporů nemám důvod pana ředitele odvolávat," řekl novinářům. Také kritizoval napadání Finanční správy. "Myslím, že ten útok na finanční úřady, který teď probíhá, je kontraproduktivní. Ti lidé odvádějí svoji práci, díky nim se dostávají do státního rozpočtu desítky miliard, které lze potom použít," uvedl.

Témata:  Jiří Dolejš Finanční správa České republiky (FÚ) Ivan Pilný

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 8:20

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničí zemřeli při pádu vrtulníku

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy