Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Troška se trápí, jeho milovaná maminka Růžena zemřela. Zahrála si i v sérii Slunce, seno

Zdeněk Troška
Zdeněk Troška
Foto: fenixfilm.cz

Hoštice – Známý český režisér Zdeněk Troška truchlí. Z Hoštic u Volyně, které proslavila filmová série Slunce, seno… totiž přišla velmi smutná zpráva. V pondělí zemřela Růžena Trošková, režisérova milovaná maminka.

Růženě Troškové bylo 89 let a poslední rok a půl strávila v rehabilitační nemocnici ve Volyni. Právě tam po dlouhé nemoc zemřela, uvedl server blesk.cz. Pohřbena bude v rodinném hrobě na hřbitově v Hošticích u Volyně.

Troška o ní často a rád vyprávěl. „Maminka je mou velkou kritičkou i přítelkyní. Je inteligentní, hodná, vstřícná a moudrá, taková žena do nepohody. Třeba když jsem s Petrem Markovem napsal Slunce, seno, jahody, tak jsem jí dal tehdy přečíst scénář. Maminka to dočetla, položila brýle na stůl a říká: No, taky jsi tam o nás všechno psát nemusel!“ popisoval v minulosti Troška.

Maminku oblíbeného režiséra mohou znát Češi z televizních obrazovek, ve filmu Slunce, seno a pár facek si totiž zahrála maminku doktora Káji Kroupy.

Ve trilogii si zahrál také Troškův tatínek Václav, který si střihl roli zahrál starého Konopníka. V únoru 2011 krátce před osmdesátými narozeninami Troška starší podlehl komplikacím souvisejícím s dlouhou nemocí. 

Témata:  Zdeněk Troška úmrtí

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.