Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS smetl ze stolu stížnost squatterů, policie neporušila jejich práva

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Čtyři squatteři, kteří poukazovali na údajně nepřiměřeně tvrdý postup policie při vyklizení vily Milada v Praze, neuspěli se stížností k Ústavnímu soudu (ÚS). Dovolávali senapříklad práva nebýt podroben mučení a jinému nelidskému či ponižujícímu zacházení.

Squatteři se na přelomu června a července 2012 sešli u příležitosti třetího výročí vystěhování vily, která v minulosti patřila k nejznámějším českým squatům. Zprvu byli venku, pak vnikli i dovnitř. Dům, který má soukromého vlastníka, policie vyklidila. Několik squatterů policie odvedla, později si stěžovali na bití v "uličce hanby" a hrubé zacházení.

Podle ústavních soudců ale policie základní práva squatterů neporušila a poskytla dostatečné vysvětlení, jak mohla vzniknout jejich zranění. ÚS vyjádřil politování nad tím, že policie nepořídila z konfliktní situace videozáznam. Nejde však o důvod ke zrušení rozsudku.

Ústavní stížnost jim zbyla jako poslední mimořádný opravný prostředek, se žalobou u správních soudů totiž neuspěli. Policie podle pravomocného rozsudku použila donucovací prostředky zákonným způsobem, a nikoliv bezdůvodně ani nepřiměřeně. Policisté také podle správních soudů hledali mírnější alternativu pro vyřešení situace. Účastníci akce ale odmítli opustit objekt dobrovolně před svítáním.

Témata:  squateři Ústavní soud ČR Policie ČR

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy