Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemocnice na Homolce: Policie navrhla obžalovat tři lidi v další korupční kauze

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V třetí korupční kauze související s Nemocnicí Na Homolce navrhla policie obžalovat tři osoby. Případ zahrnuje hospodaření nemocnice v letech 2004 až 2012, konkrétně tři okruhy veřejných zakázek. Jedním z nich jsou poradenské služby, druhým dodávka pro pracoviště navigované chirurgie a třetí poskytování správy a vývoje aplikací.

Bývalého ředitele zařízení Vladimíra Dbalého se aktuální návrh netýká - policisté ho stíhají zvlášť, protože jeho údajné zdravotní problémy podle nich brzdily vyšetřování. K samostatnému řízení policie vyloučila i zbývajícího pátého obviněného.

"Policejní orgán mi dnešního dne předložil návrh na podání obžaloby na tři fyzické osoby. Trestní stíhání dvou dalších obviněných fyzických osob bylo policejním orgánem dříve vyloučeno k samostatnému projednání, neboť tyto osoby nejsou aktuálně způsobilé seznámit se s výsledky vyšetřování," napsal bez dalších podrobností dozorující státní zástupce Zdeněk Matula.

Protikorupční policisté obvinili loni v únoru pět lidí, z toho tři včetně Dbalého patřili k zaměstnancům nemocnice, zbylí dva byli zástupci dodavatelů. Kriminalisté kladou pětici za vinu uzavírání smluv nevýhodných pro nemocnici a způsobení škody přes deset milionů korun. Obviněné stíhají za přijetí úplatku, podplácení a za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

S tím, že byl později vyčleněn k samostatnému vyšetřování, Dbalý nesouhlasil a podal si stížnost. Státní zástupce mu však nevyhověl, a to kvůli rychlejšímu postupu trestního řízení.

Témata:  Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý Praha

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.