Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté zadrželi dva squattery z pražské Šatovky, ze střechy slezli dobrovolně

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha – Policie zadržela další dva squattery z pražské Šatovky. Ti dobrovolně opustili dnes odpoledne usedlost v Praze 6. Dohromady zatím slezli ze střechy budovy v Šáreckém údolí tři lidé, informoval pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. 

Policie informovala, že odpoledne ze střechy slezli jeden muž a jedna žena. „Obě osoby policisté v souladu se zákonem zadrželi," uvedl Hulan. Odvezli je na služebnu „k provedení nezbytných úkonů". Už ráno opustil střechu usedlosti jeden squatter. Mluvčí radnice Prahy 6 Ondřej Šrámek citoval jeho slova, podle kterých šel squatter do práce.

Dvě až tři desítky squatterů obsadily Šatovku v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, ale další odejít odmítli a zůstali na střeše budovy. Policie kvůli obavám z možného zranění squatterů či policistů proti lidem na střeše nechce zatím zasahovat.

Původně policie označila jednání squatterů za přestupek. V sobotu ale uvedla, že jde o trestný čin neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Na pokyn státního zástupce bylo zahájeno trestní řízení. Za neoprávněné obsazení cizího domu hrozí pokuta nebo až dva roky vězení. Za mimořádných okolností - pokud vznikne velká škoda, nebo čin spáchá organizovaná skupina - může trest činit až pět let.

Policie však nesdělila, zda byli zadržení obviněni. Již dříve oznámila, že jednání squatterů pokládá za trestný čin.

Témata:  squateři Policie ČR

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy