Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volit v obecních volbách mohou všichni cizinci z EU, tvrdí vnitro. Parlament ale zákon ještě neschválil

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Místní zastupitele by si v Česku mohli letos volit také občané jiných členských zemí EU, kteří tu mají jen přechodný, nikoli trvalý pobyt. Mohli by také kandidovat, podpořit kandidaturu v petici, nebo být členy okrskové volební komise. Oznámilo to ministerstvo vnitra navzdory tomu, že příslušný zákon Parlament neschválil.

Vnitro se odvolává na soudní rozhodnutí z roku 2014. Obecní úřady by měly zapsat cizince z ostatních zemí EU do dodatku stálého seznamu voličů, pokud o to budou požádány. Vnitro to zdůvodnilo potřebou kontinuity postupu stanoveného před čtyřmi lety. 

Tehdy se na úřad jedné z brněnských městských částí obrátil slovenský občan s žádostí, aby mohl hlasovat v komunálních volbách. Úřad mu nevyhověl kvůli tomu, že muž měl v Brně pouze přechodný pobyt. Jeho rozhodnutí ale změnil Krajský soud v Brně, svůj verdikt zdůvodnil přímým účinkem práva EU. Státní volební komise pak v duchu rozsudku doporučila postupovat i dalším obecním úřadům.

Vláda předloni navrhla uzákonit právo cizinců z EU hlasovat v komunálních volbách i v případě, že jsou v Česku pouze přechodně. Sněmovna to ale loni odmítla a Senát na jejím rozhodnutí nic nezměnil. 

Témata:  Volby komunální Ministerstvo vnitra České republiky cizinci

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.