Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš drží v rukou všechny trumfy. S převratem má naději na úspěch, říká Jiří Vyvadil

Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bohuslav Sobotka udělal fatální chybu, když nepoblahopřál Babišovi a jeho ANO šťastnou cestu z vlády. To možná byla poslední cesta, jak zabránit tomu, aby se převrat nerozvinul do decimující fáze. Omlouvá ho i to, že si zřejmě nebezpečí dostatečně neuvědomuje ani Miloš Zeman. Jinak by Babiše ve vládě nedržel.

Útoky z protimafiánského útvaru (teď mě napadá: nebyla by vhodnější zkratka z mafiánského útvaru?) proti těm, kdo se odvažují uvažovat o reorganizaci policie budou jejich slovy brutálně narůstat. To, že šéf ostravské expozitury ÚOOZ hovoří o brutálním úniku informací ze strany policejního prezidenta a už chystá jeho stíhání(a nebo začal) a ve stejném duchu veřejně v rozporu se zásadou neveřejnosti přípravného řízení hovoří i Ištván či Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, je jistě jen jemný začátek. Boj začíná.

Ne nejde o aktuální situaci. To vše se připravuje už roky...

Každý přece ví, že se zde už roky připravuje novela zákona o státním zastupitelství ač odborná veřejnost včetně předsedou obou nejvyšších soudů je ostře proti a každý ví, že šéfkou prakticky neomezeného protikorupčního speciálu měla být Lenka Bradáčová. Bradáčová ve spojení se Šlachtou, který si svévolně přisvojoval jakýkoliv případ by dvořila páteř skutečně reálné prokurátosko – policejní mafie, či diktatury či spiknutí.

Celý tento koncept navazuje na předchozí zkušennosti a v konečném efektu se opírá na tu politickou sílu, která je perspektivní z hlediska budoucího vládnutí a do které tyto represivní složky vkládají své cíle.

A tak svého času předseda bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS) s obrovskou radostí svolal bezpečnostní výbor, na kterém byla předložena tzv. Kubiceho zpráva, obsahující zjevné nepravdy, vztahující se z celého spektra politické scény výlučně k ČSSD, která jinak měla všechny předpoklady opětovně ve volbách zvítězit.

Byla to bomba a ČSSD o fous volby prohrála.

Pojďme dál...

Jistě by nebyla stíhána Nagyová, Nečas a poslanci Tluchoř a spol., kdyby Nečas neprozřetelně nepřipravoval reorganizaci policie, ve které Šlachta, který si nezákonně dělá, co chce, měl být kamsi přesunut a nepronesl osudná slova ve Sněmovně : „Plukovníci nám nebudou říkat, kdo bude ve vládě" To byla fatální chyba a jeho milenka, jak už jsem včera napsal do tří týdnů byla vytažena zakuklenci z prostor Úřadu vlády.

Vraťme se k tomu speciálu. Robert Pelikán navázal na předchozí ministry a sveřepě jde do Sněmovny s návrhem onoho, napůl totalitního zákona o státním zastupitelství. Chce mít z Bradáčové šéfku speciálu stůj, co stůj.

Chovanec jistě ví a ví, že šlo o institucionální převrat, ještě budící dojem legality.

A tak jednal rychle a podepsal reorganizaci policie...

Tím nepochybně v prvním kole zabodoval.

Jenomže, je to nakonec Babiš, kdo má v rukou trumfy : ten nejvyšší okruh rozhodujících státních zástupců, kteří své pozice spojují s jeho politickým hnutím. Ti rozhodují o tom, kdo bude či nebude v této zemi stíhán a minimálně na tři roky ho mohou zcela zlikvidovat.

Nechtějí přijít o své nabyté pozice a bojují o všechno. Prakticky není reálné síly, která by je mohla omezit.

A tím se vracím k úvodní výtce na adresu Bohuslava Sobotky.

Kdyby Babiš a jeho ANO opustili vládu, minimálně načas by zbývající torzo mohlo vládnout dál. Babiš by 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry nezískal.

Všechna možná i reálná právní zvěrstva ÚOOZ a státních zástupců kryje Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Státní zástupci jsou zcela beztrestní, mohou překračovat pravomoci, mohou šikanovat, mohou si vymýšlet, mohou lhát. A není síly, která by jim v tom zabránila.

Pavel Zeman je zatím vždy podpořil.

Návrh na odvolání Nejvyššího státního zástupce může podat jen ministr spravedlnosti.

Kdyby Sobotka vyprovodil Babiše z vlády i za cenu předčasných voleb, mohl být rychle najmenován nový ministr spravedlnosti a Pavla Zemana navrhnout vládě k odvolání.

Tato možnost padla a platí následující:

I kdyby se státní zástupci dopustili čehokoliv, jistě bude Pelikán za nimi stát, když včera označil svého kolegu ministra vnitra za kmotra kmotrů.

Schyluje se ke střetu a po Kubiceho zprávě, Nagyovagate se schyluje ke zničení zatím nejsilnější vládní strany.

Ne že bych nebyl k ČSSD kritický, konec konců jsem přestal být jejím členem, ale řekl bych, že už těch pučů v této zemi za posledních 10 let bylo moc.

Čeká nás zajímavé období...

Značná část veřejnosti, tak jako kdysi v Nagyovagate bude nadšena až kromě vedení policie bude stíhán například i Chovanec a samozřejmě Sobotka (např. za OKD) a Babiš pojede na vítězné vlně.

Už včera jsem na facebooku našel mezi svými tzv. přáteli na fb poznámky, že jsem je zklamal, že se neraduji z toho, že Šlachta všechny ty vlastizrádce pozavírá.

A jak čtu média, asi se ani nikdo proti tomu vývoji nepostaví.

Asi to tak má být...

Témata:  Jiří Vyvadil

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.