Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor Knížáka s Černým je už potřetí u Nejvyššího soudu. Kolik stojí sprostá urážka?

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) bude už potřetí řešit letitý spor o ochranu osobnosti mezi výtvarníkem Davidem Černým a bývalým ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem.

Černý počátkem roku 2011 označil Knížáka v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého za "nafoukaného kriploidního čuráka". Podle Knížáka ho tím chtěl výtvarník úmyslně znevážit, a zasáhl tak do jeho práva na čest a důstojnost.

V červnu NS obdržel dovolání proti pravomocnému rozsudku z letošního února, podle kterého měl Černý zaplatit Knížákovi 100 tisíc korun za urážku vyřknutou v dokumentu České televize.

NS už v minulosti dvakrát verdikt zrušil, naposledy s vysvětlením, že neobsahuje konkrétní a přezkoumatelná hlediska, která by umožňovala posoudit přiměřenost náhrady nemajetkové újmy v penězích. Nové rozhodnutí NS zatím nepadlo.

Vrchní soud v Praze opakovaně dospěl k závěru, že použité hrubé výrazy zasahují do osobnostních práv natolik, že pouhá omluva není dostačující satisfakcí. V posledním rozsudku odkázal na českou i evropskou judikaturu, podle které nemůže být cílem kritiky zesměšnění, urážka nebo pomluva.

Účastníkem sporu byla původně také Česká televize. Už v minulosti se stejně jako Černý Knížákovi omluvila. Poté už justice řešila pouze nárok na finanční odškodnění ze strany známého českého výtvarníka.

Témata:  Milan Knížák Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.