reklama

Herec, režisér, scénárista a trucující klarinetista Woody Allen nadále plní svou normu co rok to film. A zvládá tento příděl s rozdílnou kvalitou - některé snímky vyvolaly velký ohlas (Půlnoc v Paříži, Jasmíniny slzy), jiné zase tak docela nezabraly (Kouzlo měsíčního svitu, Iracionální muž). Pro letošní rok si Woody připravil vztahové drama Café Society, ve kterém rodák z Bronxu jménem Bobby opouští rodný dům a na chvíli podlehne blyštivému světu Hollywoodu, byť jako pouhý poslíček svého strýce. Setkává se tu s okouzlující Vonnie, ale jejich vztah se nepodaří naplnit podle jeho představ. Po návratu se svým bratrem Benem, který je jeho pravým opakem, rozjede noční klub Les Tropiques, zasekne udičku ve vyšší společnosti a výsledkem je svatba s dámou z lepších kruhů Veronicou. Jenže to by se jednoho dne před ním nesměla zjevit Vonnie... V hlavních rolích filmu, prezentovaného jako komediální romantické drama uvidíme Jesse Eisenberga jako Bobbyho, dámské party ztělesnily Kirsten Stewart (Vonnie) a Blake Lively (Veronica).

Když psal Karel Čapek v rocec 1922 vědeckofantastický román Krakatit, netušil, že jeho varování před zneužitím vědy v mnoha směrech překoná jeho očekávání. Po zajímavém námětu sáhl známý režisér Otakar Vávra, který se svým bratrem Jaroslavem vytvořili scénář a film v roce 1948 natočili. Vynálezce třaskaviny Krakatit, inženýra Prokopa, ztvárnil výborným způsobem Karel Höger a po jeho boku si zahrála jedna z nejkrásnějších hereček té doby Florence Marly. Světově znějící jméno ale patřilo rodačce z Obrnic Haně Smékalové, která převážnou část svého života strávila v zahraničí. V dalších rolích filmu, který se dočká obnovené premiéry, uvidíme Františka Smolíka, Miroslava Homolu, Vlastu Fabiánovou a Natašu Tanskou. 


(zdroj: youtube.com)

Další filmovou klasikou, která se ale dočká předělávky pod režisérskou taktovkou Antoine Fuquy (Pád Bílého domu, Equalizer), je legendárních Sedm statečných. Už tento snímek s Yulem Brynnerem, Steve McQueenem, Robertem Vaughnem, Charlesem Bronsonem, Jamesem Coburnem, Horstem Buchholzem a Bradem Dexterem, natočený v roce 1960, je vlastně předělávkou opusu Akira Kurosawy Sedm samurajů. Nová verze se pochopitelně značně liší, nejen skladbou oné sedmičky, která nejspíš s ohledem na globální požadavky je značně více nesourodá, zemité kořistící bandity (pamatujete na Eli Wallacha?) vystřídá všehoschopný průmyslník, podstatnější bude vizuální stránka a samozřejmě nesmí chybět zvýrazněný ženský prvek. V hlavních rolích nás čeká Denzel Washington, Ethan Hawke, Vincent d'Onofrio, Chris Pratt, Byeong-heon Lee, Manuel Garcia-Rulfo,  Martin Sensmeier, v hlavní ženské roli pak Haley Benett a Peter Sarsgaard coby hlavní padouch.

Návrat do roku 1968 nám poskytne snímek Krycí jméno Holec v česko-rakouské koprodukci. Zachycuje příběh mladého režiséra Jana Davida, rakouského novináře Helmuta Zilka a herečky Evy, jejjich vztahy se v dramatických událostech vpádu spřátelených armád do Československa prolínají a střetávají. Snímek se špionážním názvem má poněkud jiné pozadí, jde v něm nejen o závažné informace, ale i o vztahy a boj o umělecké ambice. Pod taktovkou režiséra Franze Novotnyho ztělesnili hlavní role Kryštof Hádek, Johannes Zeiler, Vica Kerekes, David Novotný, Dana Marková, Jenovéfa Boková, Ondrej Brzobohatý a Ondřej Malý. EuroZprávy.cz přinesou v nejkratší době recenzi tohoto filmu.

Pokud jste pravověrní jazzmani, nemůže vám uniknout dokument Filipa Remundy a Roberta Kirchhoffa. Přiblíží nám zvláštně pojaté profily tří slovenských hvězd tohoto hudebního oboru - Laca Décziho, Ľubomíra Tamaškoviče a Jána Jankejeho. Všichni tři se z rodné země vydali do světa, kde se prosadili různým způsobem. Snímek je spíše mozaikou různých scének, setkání, občasného hraní, ze kterého u každého ze tří zmíněných vystupuje do popředí určitý příběh. Snímek, jehož realizace trvala přes deset let obsahuje i cenné záběry, mezi něž rozhodně patří společné vystoupení Ľuba Tamaškoviče a Toma Cursona v klubu Caveau de la Huchette. Jak se záhy ukázalo, v obou případech to bylo poslední zachycené hraní na pódiu v jejich životech. Nicméně nelze než podotknout, že film Pára nad řekou si nejspíš získá oblibu především ve slovenských a jazzových kruzích.