Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švandovo divadlo uvede hru o odvaze a přátelství v době nesvobody

Švandovo divadlo
Švandovo divadlo
Foto: Švandovo divadlo

Praha – Spisovatel Josef Holcman debutuje divadelní hrou, kterou napsal přímo pro Švandovo divadlo. Příběh o přátelství, které se ocitalo v soukolí velkých dějin, s názvem Lámání chleba uvidíme v režii Dodo Gombára.

Švandovo divadlo připravuje inscenaci podle původní hry spisovatele Josefa Holcmana, která vypráví o třech kamarádech, proměnách moravského venkova a také o ceně, která se někdy odvahu, přátelství a slušnost musí zaplatit. Režie se ujme umělecký šéf Švandova divadla, Dodo Gombár.

Josef Holcman má na kontě například povídkovou knihu Cena facky, Lámání chleba je však jeho první divadelní hrou. Vychází v ní ze skutečných událostí ve vsi Skoronice na jižní Moravě. Vlastní zážitky doplnil o údaje z místní kroniky, které do ní zaznamenal jeho otec.

Drama, které Holcman napsal přímo pro Švandovo divadlo, mapuje malá lidská dramata na pozadí „velkých“ dějin, které začínají obsazením vesnice Rumuny a Němci v roce 1944 a končí už ve svobodné době začátkem nového století. „Josef Holcman nás nechává velice otevřeným způsobem nahlédnout do rodinných kronik, abychom z nového úhlu zkoumali i svou vlastní minulost,“ říká Dodo Gombár, režisér a spoluautor scénáře.

Sedlák Vojta a jeho kamarád Alois ukryjí koncem války ve stodole vojenského dezertéra Franze Löwy, a zachrání mu tak život. Trojice kamarádů si snaží zachovat čisté svědomí i čistý štít, což v následujících letech diktatury a strachu není zrovna jednoduché. Jak se zachovají oni i sousedé z moravské vesnice, když dojde na lámání chleba?

Hlavní trojici ztvární Jacob Erftemeijer, Petr Buchta a Tomáš Červinek. V dalších rolích uvidíme ještě Miroslava Hrušku, Martinu Krátkou, Andreu Buršovou, Jana Řezníčka a další. Autorkou scénografie je Lucie Labajová, kostýmy navrhla Lenka Odvárková a hudbu složil Jiří Hájek.  

„Hrou Lámání chleba pokračujeme v uvádění nových původních českých her. K dramatické tvorbě tak lákáme i uznávané autory beletrie. Jako režisér a jako umělecký šéf Švandova divadla jsem proto moc rád, že ve zkušeném romanopisci Josefu Holcmanovi poprvé objevujeme také dramatika,“ dodává Dodo Gombár. Po Petře Hůlové, která pro Švandovo divadlo adaptovala Betonovou zahradu, se autorsky smíchovské scéně upsala například i Natálie Kocábová s čerstvou novinkou na repertoáru, komedií Pohřeb až zítra.

Premiéra hry Lámání chleba bude v sobotu 21. října ve Velkém sále, nejbližší reprízy jsou plánovány 23. října, 4. a 27. listopadu.

Témata:  Švandovo divadlo na Smíchově Dodo Gombár kultura

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:06

Před 20 lety se EU výrazně rozšířila. Kdy Unie přijme další státy?

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy