Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte doma hodinky? Dobře si je prohlédněte, mohou být zdraví nebezpečné

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Patříte mezi milovníky klasických náramkových hodinek? Dědí se u vás v rodině nějaký starší kousek? Pokud ano, buďte na pozoru. Vědci zjistili, že některé typy starších hodinek mohou být velice nebezpečné.

Britští vědci zjistili, že hodinky, které nosili britští vojáci během druhé světové války, vypouštějí silné dávky radonového plynu. Důvodem je podle expertů látka, která měla způsobit, aby ciferníky ve tmě svítily. Mnohé z nich se přitom v rodinách předávají z generace na generaci jako rodinné dědictví. 

Barva na bázi radonu měla zajistit, že ručičky na hodinkách ve tmě budou zářit. Běžně byla tato barva používána hodináři od 20. až do 60. let. Právě během druhé světové války se takové hodinky staly běžnou součástí vojenské uniformy.

Experti z University of Northampton a Kingston University varují, že vystavení radonu je jednou z hlavních příčin rakoviny plic. Vědci analyzovali sbírku 30 starožitných hodinek a zjistili, že koncentrace radonu jsou doslova šokující. Jsou 134krát větší než doporučená bezpečná úroveň určená úřady Spojeného království.

Spoluautor studie, doktor Robin Crockett z University of Northampton, varuje: „Tyto výsledky ukazují, že radon emitovaný z jednotlivých hodinek může potenciálně představovat vážné riziko rakoviny. To je důvod k obavám, protože vojenských hodinek si sběratelé velmi cení a sbírají je. Řadu hodinek doma navíc mají i bývalí vojáci a jejich potomci.“

„Potenciálně představují významné zdravotní riziko pro vojáky a jejich rodiny. Zvláště ohroženi jsou kuřáci. Testované hodinky byly směsicí britských, švýcarských a amerických výrobků vyráběných ve 20. až 60. letech. Ale víme, že tento druh barev byl používán i v 70. letech. V oběhu mohou být miliony těchto hodinek,“ varuje výzkumník.

Profesor Gavin Gilmore, druhý autor studie, dodal, že sběratelé by se neměli pokoušet hodinky otevírat, protože se škodlivá barva mohla časem sloupnout a dostat se na celé hodinky. Ti, kteří by chtěli strojky rozebrat, se tak podle něj vystavují velkému nebezpečí.

Témata:  hodinky rakovina zdraví

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy