Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chyby, kvůli kterým je pro nás úklid domácnosti peklo. Jak ušetřit čas i peníze?

Úklid
Úklid
Foto: Pixabay

Úklid je pro většinu z nás nutným zlem. Čas od času se na něj vrhnout musíme, snažíme se přitom, abychom domácnost uklidili hlavně rychle a mohli se věnovat příjemnějším věcem. Jenže často děláme chyby, kterými si zbytečně komplikujeme život.

Myslíte, že svou domácnost uklízíte tak efektivně, jak je to jde? Dokážeme vám, že máte stále co vylepšovat. Možná by vás ani nenapadlo, kolik úkonů se dá vylepšit a ušetříte tak čas, prostředky i peníze. 

Čistící prostředek patří na hadřík

Jste zvyklí při utírání prachu nastříkat prostředek přímo na stůl? Děláte chybu. Je jedno, jestli jde o prostředek na leštění nebo multifunkční prostředek ve spreji. Oba totiž patří na hadřík, kterým budete plochu utírat. Při aplikaci přímo na povrch prostředek jen rozetřete velké množství čistidla – a stůl zůstane příliš „lepkavý". Prach se na něm pak usadí mnohem rychleji. Pokud se chystáte čistit například sporák, naneste prostředek na vlhkou houbu a trochu ho napěňte a až potom nanášejte na sporák. Uvidíte, že je to mnohem efektivnější řešení.

Slunce mytí oken neprospívá

Všichni dobře víme, že bychom zahradu neměli zalévat v horký parný den a že je nejlepší rostlinám vodu dopřát brzy ráno nebo večer. A stejně bychom měli postupovat při mytí oken. Je mnohem lepší je mýt, když je například pod mrakem a slunce na ně až tak nepraží. Práce bude pro vás také mnohem příjemnější.

Co se starým tričkem? Použiju ho jako hadr

Řadě lidí líto vyhodit staré oblečení nebo textilie a tak pro ně najdou jiné uplatnění - jako hadry na prach či mytí podlah. Jenže tento materiál není při úklid právě vhodný. Rozhodně se vyplatí investovat do hadříků, které jsou k úklidu určeny. Jsou vyrobeny z materiálů, které nezanechávají vlákna, dokonale utřou prach a nenasáknou tolik čistícího prostředku. Staré oblečení si nechte pro případ, že se vám něco rozlije a potřebujete to z podlahy utřít. Na utírání prachu nejsou nejlepším řešením a úklid s nimi trvá mnohem déle.

Žádné prachovky

Prachovka je skutečným problémem zejména pro alergiky. Na první pohled s ní sice prach utřete – háček je v tom, že ve skutečnosti prach jen „odhodíte" někam jinam. Prachové částice chvíli víří ve vzduchu a opět sedají na jiné povrchy. Takže jste prach neutřeli, ale jen přemístili. Využívejte proto hadřík - ideálně z mikrovlákna.

Nepoužívejte větší množství prostředku

Není pravdou, že čím více prostředku použijete, tím lépe. Obzvláště v případě, že využíváte prostředky z obchodu, které mohou být při vdechování toxické. Raději dané věci čistěte častěji malým množstvím prostředku, který ideálně před nanášením napěňte. Ušetříte peníze a a prospějete i vašemu zdraví.

Jak poskládat nádobí do myčky?

Lidé často kladou například talíře do myčky tak, že jejich zadní strana je směrována dovnitř myčky a špinavá plocha směřuje k dvířkům myčky. Lepší je, když takto otočené nádobí necháte jen v zadní polovině myčky. Nádobí blíže k dvířkům otáčejte opačně. Ve výsledku tak budou špinavé plochy otočené do prostředku myčky a nečistoty se z nich smyjí mnohem důkladněji.

Nemíchejte čistící prostředky

Předtím, než se rozhodnete smíchat chemické čisticí prostředky, zkontrolujte jejich složení a ověřte si jejich reakci. Některé složky spolu mohou reagovat a ohrozit vaše zdraví. Například míchání chlorového bělidla s alkoholem, amoniakem a octem je velmi nebezpečné. Navíc v tomto případě neplatí, že výsledný produkt musí být činnější. Lepší je využívat k úklidu kuchyně prostředky určené pro kuchyni a nemíchat je s dalšími přípravky.

Mytí vany nebo umyvadla

Samozřejmě, že je třeba vanu dezinfikovat nebo využívat prostředky, které ničí bakterie a vanu zanechají zářivě bílou. Neměli bychom však akrylátový povrch (například i umyvadlo) čistit agresivnějšími prostředky až tak často. Proto vám občas stačí vanu umýt například kvalitním tekutým mýdlem, které stačí opláchnout, neboť při styku s pokožkou vám nehrozí nepříjemná kožní reakce.

Mikrovlnná trouba

Čistit mikrovlnou troubu nebo troubu je někdy skutečně velká výzva. Pokud se vám stala v kuchyni „nehoda" a vnitřek mikrovlnky je pokryt odolnějšími nečistotami, netrapte se náročným drhnutím. Vložte do ní misku s vodou a octem, nechte asi 10 minut na nízkém výkonu ohřívat a následně mikrovlnou troubu můžete čistit zcela jednoduše. Špína půjde dolů téměř sama.

Témata:  úklid domácnosti mikrovlnné trouby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy