Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úklid bytu je důležitý nejen kvůli hygieně? Vědci zjistili, jak působí na naši psychiku

Úklid
Úklid
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Na některé lidi má pár minut strávených úklidem domácnosti stejně blahodárný vliv jako věnování se meditačním cvičením. Dokonce představa čistě uklizeného domu, do kterého se vrací po dlouhém a stresujícím dnu, může navodit pocit klidu.

Darby Saxbe, doktorandka psychologie z Univerzity v Jižní Karolíně, nabízí některá vysvětlení tohoto jevu. „Uklízení dává lidem jakýsi pocit nadvlády a kontroly nad prostředím, ve kterém žijí," říká. Dále dodává: „Život je plný neočekávaných situací. Často se stává, že mnoho věcí nemáme tak úplně ve svých rukou. Existují však místa, kde můžeme mít nad chodem věcí nadvládu. Přinejmenším, je to místo, kde žijeme, tedy náš domov. Pokud máme doma nepořádek, může to v nás vyvolávat frustrující pocity. Nepořádek nám připomíná nedodělané nebo odkládané povinnosti.“

Z čistě praktického hlediska má mnoho lidí také rádo pocit, že ví, kde co je. Zkrátka vědí, kde mají hledat věci, které potřebují. Žít v prostoru, kde vládne neustálý chaos, může být proto velmi frustrující. Saxbe ve svém výzkumu dokonce předkládá domněnku, že ženy, které shledávají svůj dům stresující, mají více depresivní nálady během dne, než ženy udržující svůj dům uklizený a čistý

Ne všichni mají však vztah k uklízení. Snad každý z nás se někdy v životě pohádal se svým spolubydlícím kvůli rozdílnému pohledu na uklízení kuchyňské linky či koupelny. Osobnost každého z nás má vliv na to, jak věci děláme. Obecně řečeno - lidé, kteří mají kolem sebe rádi pořádek, jsou více svědomití a detailně orientovaní. Zatímco ti, kteří si na pořádek příliš nepotrpí, bývají více spontánní a méně organizovaní.

Americký magazín Vice cituje také vědce Martina Langa z Masarykovi univerzity v Brně. „Odbourávání stresu za pomocí úklidu má své evoluční základy. Lidé si z úklidu dělají jakýsi rituál, díky němuž jsou schopni redukovat stres, který v nich vytváří nepředvídatelné chvíle z jejich života.“ Dále pokračuje: „Lidská mysl má ráda předvídatelné věci. Rádi bychom věděli, co se stane, protože nám to umožňuje přežít.“

„Z evolučního hlediska je pochopitelné, že nás pocit uklizeného domova může uklidňovat. Snažíme se jím kontrolovat naše životní prostředí, aby nás v něm nemohlo nic překvapit,“ dokončuje Lang.

Samozřejmě ani s úklidem se to nesmí přehánět. Pokud je někdo posedlý čistotou a má strach z různých bakterií nebo kontaminace, může se jednat o známku obsedantně kompulzivní poruchy. V úplně opačném případě, kdy člověku nevadí žít ve špíně, může mít sníženou mozkovou aktivitu, píše Národní institut duševního zdraví.

Témata:  úklid zdraví stres

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy