Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaká byla první světová válka? Popis tehdejších událostí očima svědka

Britský tank Mark I na bitevním poli, foto: Ernest Brooks
Britský tank Mark I na bitevním poli, foto: Ernest Brooks
Foto: Imperial War Museums

Seržant Horacio Reginald Stanley byl jedním z milionů mužů, kteří si na vlastní kůži zažili hrůzy první světové války. Jako jeden z mála ale může po sto letech od této události poskytnout dobové svědectví a popsat pocity vojáků, kteří odcházeli do bitvy, nebo lidí, kteří se z ní vraceli. Pokud přežili.

Rodina zesnulého vojáka objevila deník, do kterého si seržant zapisoval dojmy a pocity z první světové války. Seržant se zúčastnil bitvy na Sommě a bitvy u Yper a podle vyprávění, které jeho deník uchoval, tehdy zažívali vojáci hrůzy, které si jen málokdo dokáže představit.

Voják v deníku například popisuje, jak se stal svědkem smrti svých spolubojovníků, které zabili němečtí odstřelovači. V tu chvíli cítil beznaděj a čekal, kdy si kulka nejde i jeho.

Na velikonoční neděli se v roce 1915 zúčastnil v bitvy o Ypres a podle vyprávění šlo doslova o jatka. "Jednomu ubožákovi odstřelili kus lebky. Už mu nemůžeme pomoci. Proč trvá umírání tak dlouho?" píše voják.

Na dalších stránkách seržant popisuje smrt svého bratra, který padl v boji v roce 1918. "Můj bratr je mrtvý. Nemůžeme se jednoduše vrátit do roku 1914, kdy jsme byli šťastní? Věci už nikdy nebudou takové, jako dřív," cituje deník Metro zápisky z deníku, které vychází i v knižní podobě.

Popsal také pocity vojáků, kteří mířili do bitvy. "Do boje muži pochodují a zpívají si. Vracejí se ale zranění v dodávkách. Vracejí se jako mrtvé kopy masa," píše seržant.

Horacio Reginald Stanley ale nepopisuje jen hrůzy války. Zvláštní kapitolou je zdravotní péče, která v té době byla na základní úrovni. Lidé umírali i na poměrně banální zranění, a proto složil poctu sestrám, které se o pacienty staraly.

"Hrdinství a odvaha těchto žen si zaslouží naše nejvyšší uznání, ale pravdou je, že se na ně často zapomíná. Slouží na bojových frontách, kde romantika a sentiment přestávají existovat, kde život každého visí na vlásku," píše voják.

Témata:  I. světová válka historie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy