Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci zjistili, jak závratně rychle se otepluje Země. Věří se tomu jen těžko

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Globální oteplování zvyšovalo za posledních 150 let teplotu moří a oceánů ekvivalentem výbuchu atomové bomby za vteřinu. S tímto závěrem přišel nový výzkum vědců z Oxfordské univerzity.

Světové moře a oceány absorbují drtivou většinu energie způsobené globálním oteplováním. Nový výzkum, který provedli odborníci z prestižní Oxfordské univerzity, ukazuje, že za posledních 150 let došlo k výraznému oteplení vodní masy. Podle deníku The Guardian, který o studii informoval, odpovídalo celkové oteplení ekvivalentu výbuchu atomové bomby za sekundu.

„Snažím se nepoužívat taková přirovnání, jednoduše proto, že je shledávám znepokojivými,“ řekla pro britský deník profesorka Laure Zanna, která výzkum vedla. „Většinou se snažíme oteplování porovnat se spotřebou energie, aby to nebylo tak děsivé.“

Podle kalkulace Guardianu odpovídala průměrná hodnota oteplování výbuchu atomové bomby zhruba 1,5 krát větší, než byla ta shozená na Hirošimu, za vteřinu. S nárůstem uhlíkových emisí se však zintenzivnilo a „dnes odpovídá ekvivalentu tří až šesti atomových bomb za vteřinu“.

„Očividně vypouštíme velké množství přebytečné energie do našeho klimatického systému a značná část skončí v oceánech. O tom není pochyb,“ dodává Zanna. Celková hodnota tepla vstřebaného oceány za posledních 150 let odpovídá zhruba tisícinásobku roční spotřeby energie na celém světě.

Velká část tohoto tepla je „uchovávána“ v hlubinách oceánů. Oceány a moře se nezahřívají rovnoměrně, protože proudy přesunují teplou vodu na velké vzdálenosti. Výzkumníci proto při své práci využívali měření teploty povrchových vrstev vody i počítačové modely oceánské cirkulace.

Podle autorů studie by jejich práce mohla pomoci v lepším pochopení a následné předpovědi dopadů, které klimatická změna přinese. V budoucnu budou vědci lépe schopní odhadovat, jak se projeví nárůst mořské hladiny v různých regionech. „Budoucí změny v oceánských pohybech mohou mít vážné důsledky pro úrovně hladiny moří v regionech hrozící zaplavením pobřežních oblastí,“ stojí ve zprávě.

„Porozumění změně teploty oceánů a roli, kterou hraje cirkulace v oteplování jednotlivých částí, je klíčové pro předpovídání světové i regionální klimatické změny a zvyšující se mořské hladiny,“ cituje dále The Guardian ze studie.

Podle Dany Nuccitelli, která je také environmentální vědkyní, nicméně zjištění studie odpovídá běžně přijímaným poznatkům a závěry jsou spíše střízlivé. „Oteplování oceánů se zvýšilo s tím, jak se zintenzivnilo globální oteplování. (Běžně udávaná) hodnota se v posledních dekádách pohybuje mezi třemi a šesti atomovými bombami shozenými na Hirošimu za sekundu, v závislosti na datech a použitém časovém rámci. Tato nová studie (…) se pohybuje na spodní hranici ostatních odhadů.

Témata:  oteplování životní prostředí moře Země 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy