Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Adel Kermiche, který podřízl kněze, se vydával za milosrdného muslima

Adel Kermische
Adel Kermische
Foto: Facebook

Paříž - Jednoho ze dvou atentátníků z kostela u Rouenu úřady sledovaly od jeho šesti let. Adel Kermiche (19) byl také několikrát hospitalizován kvůli psychickým problémům.

Podle vyšetřovatelů se chtěl stát pomocným pracovníkem ve zdravotnictví. "Jsem muslim vyznávající hodnoty milosrdenství a laskavosti. Nejsem extremista," řekl Kermiche při jednom z rozhovorů s vyšetřovateli. Prohlásil také, že se modlí dvakrát denně a že kvůli ranní modlitbě nevstává. Věřící muslimové se modlí od časného ráno pětkrát denně.

Kermiche s dalším komplicem vzal do zajetí šest lidí v kostele v Saint-Étienne-du-Rouvray a pak zabil kněze Jacquesa Hamela (86).

Zdroj: YouTube

Na svobodě byl Kermiche od března a předtím strávil deset měsíců ve vazbě kvůli pokusům dostat se do Sýrie a připojit se k radikálům. Po prvním pokusu loni, kdy byl ještě nezletilý, byl umístěn jenom pod soudní kontrolu, po druhém byl loni v květnu zadržen a umístěn do vazby.

Celu sdílel se Saúdským Arabem a seznámil se s Francouzem, který strávil 18 měsíců v oddílech Islámského státu. Své zadržení nesl těžce a vyšetřovatelům řekl, že pokusů o odchod do Sýrie lituje.

Soudce, který nakonec rozhodl o jeho propuštění na svobodu s kontrolou prostřednictvím elektronického náramku, své rozhodnutí zdůvodnil tím, že si dotyčný "své omyly uvědomuje".

Kermiche byl propuštěn a žil u svých rodičů v Saint-Etienne-du-Rouvray. K podmínkám režimu patřilo, že nesmí opustit departement, musí se podrobit psychologickému poradenství a z domova nesmí vycházet s výjimkou období od 8:30 do 12:30 hodin. Právě v tomto čase v úterý útočil.

Témata:  teroristický útok na kostel ve Francii Adel Kermiche Francie

Aktuálně se děje

16. května 2024 13:44

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska je zbytečné, varuje Peskov

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy