Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý vicekancléř trvá na svém: USA dohodu o volném obchodu aktivně ukončili

Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Foto: Pixabay

Berlín - Německý vicekancléř Sigmar Gabriel dnes uvedl, že rozhovory o TTIP ukončila neochota Američanů přistoupit na kompromis. Ninistr zahraničí Frank-Walter Steinmeier volil méně ostrá slova a prohlásil, že USA a EU zbývá ještě mnoho práce při dojednávání potřebných standardů.

Obě strany mají nadále "velmi daleko" k vysoké kvalitě standardů a postupů, které si Brusel dokázal vyjednat v samostatné dohodě o volném obchodu s Kanadou, řekl šéf německé diplomacie.

Tempo rozhovorů zůstává podle něj nejasné, a to nejen kvůli obezřetnosti, ke které vybízejí oba američtí prezidentští kandidáti Hillary Clintonová a Donald Trump.

Gabriel v neděli řekl, že rozhovory v podstatě zkrachovaly, jen si to nikdo nechce připustit. Dnes prohlásil, že Spojené státy rozhovory v podstatě ukončily, protože Washington nebyl připraven dohodnout se na kompromisu se svými evropskými protějšky. Žádné oficiální prohlášení, že jednání skončila bez dohody, ministr nečeká.

"Domnívám se, že Američané TTIP aktivně ukončili. Nepozoruji žádnou ochotu dohodnout se s Evropany na kompromisu," prohlásil podle agentury Reuters ministr na tiskové konferenci.

Gabriel je předsedou SPD, která tvoří spolkovou vládu s Merkelovými konzervativci. Mnoho sociálních demokratů má k TTIP hluboké výhrady, Kancléřka ale rozhovory podporuje.

Témata:  TTIP Německo USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy