Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je naší povinností pomoci uprchlíkům? Ze Slovenska přišla ostrá slova

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

New York/Bratislava - Migrační krize je největším problémem od období druhé světové války. Na zasedání Valného shromáždění OSN to prohlásil slovenský prezident Andrej Kiska, který tvrdí, že povinností zemí je pomoci uprchlíkům.

"Migrační krize je největším problémem od druhé světové války a já jsem velmi rád, že se síly spojují. Vždy budu opakovat, že je morální povinností každé úspěšné moderní země uvažovat o tom, jak pomoci," uvedl podle slovenských médií v New Yorku na 71. zasedání Valného shromáždění OSN prezident Andrej Kiska

Kiska svým prohlášením reagoval na pondělní zvláštní migrační summit, na kterém se podepsala dohoda o partnerství mezi Organizací spojených národů (OSN) a Mezinárodní organizací pro migraci (IOM).

Členské státy OSN chtějí společně chránit práva uprchlíků a migrantů a jejich životy a sdílet odpovědnost v době rozsáhlého pohybu lidí v celosvětovém měřítku.

Podle pražského Informačního centra OSN se k tomu zavázaly v Newyorské deklaraci pro migranty a uprchlíky přijaté na jednodenním summitu věnovaném výhradně řešení migrační krize. Vrcholná schůzka se uskutečnila na okraj zasedání Valného shromáždění OSN.

V deklaraci se státy mimo jiné zavazují zahájit jednání o uspořádání mezinárodní konference k uzavření globálního paktu o bezpečné, řízené a legální migraci v roce 2018. Rovněž slibují vyjednat směrnici o přístupu k migrantům ve zranitelném postavení. Do roku 2018 hodlají také dosáhnout dohody o spravedlivějším sdílení odpovědnosti vůči uprchlíkům.

Témata:  Andrej Kiska OSN (Organizace spojených národů) uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy