Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Súdánu graduje: EP žádá o okamžité propuštění vězněného Čecha

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Štrasburk - Na program zasedání europoslanců se dnes dostala situace v Súdánu, kde dochází k zabíjení a zatýkání. Čeští zástupci v této souvislosti vyzvali k okamžitému propuštění Čecha Petra Jaška.

"Situace v Súdánu nabývá stále hrozivějších rozměrů. Od začátku roku došlo v Dárfúru k asi 30 chemickým útokům proti občanské společnosti," uvedl italský europoslanec Ignazio Corrao z euroskeptické frakce EFD, který je jedním z autorů nového usnesení o Súdánu.

Podle českého poslance Pavla Teličky (ANO) dochází v oblasti Dárfúru od února 2003 k etnickým čistkám. To si podle OSN vyžádalo již 2,3 miliony vysídlených. "Umar Bašír je válečný zločinec. Evropská unie musí zavést sankce proti těm, kteří porušují práva," dodal Telička.

"Dovolte mi, abych zdůraznil právo na svobodu náboženského vyznání, a to v souvislosti s českým občanem Petrem Jaškem. Vyzývám zde súdánskou vládu k jeho okamžitému propuštění," uvedl následně poslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Servery, které se případu Petra Jaška věnují, tvrdí, že čtveřici hrozí až trest smrti, avšak česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má Súdán na starosti, to nepotvrdila. I jeho súdánský právník říká, že jeho šance vidí dobře," řekla Kuchyňová Šmigolová před pár dny ČTK.

Témata:  Petr Jašek Súdán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy