Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Savčenková potvrdila schůzku se separatisty, kontaktovali ji jako první

Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev – Nadija Savčenková, ukrajinská letkyně, která se proslavila kvůli svému věznění v Rusku, setkala s proruskými separatisty, kteří ji svého času zajali a vydali Rusům. Informaci dnes potvrdila sama Savšenková, která po návratu do vlasti zastává funkci poslankyně.

Politička v televizi prohlásila, že nenavštívila ani Doněck, ani Luhansk, ani jiná „okupovaná území". Schůzky se podle ní odehrály v „pohraničí" a v „zemi nikoho". Skepticky také prohlásila, že na jednání je už pozdě a je třeba se zase chytat na válku.

Výrazem „okupovaná území" myslí Ukrajinci jak Ruskem anektovaný Krym, tak i část východoukrajinského regionu Donbas, ovládnutou proruskými separatisty. Kyjev obviňuje Rusko, že separatisty sponzoruje a řídí, a odmítá s „loutkami okupantů" jednat.

Jako první prý přišel kontakt ze strany separatistů. „Jsou to lidé z okupovaných území, ne jeden člověk, ale je jich hodně. Dokonce jsou mezi nimi i ti, kteří mě svého času drželi v zajetí. Ti se ozvali jako první. Měli ještě číslo mého telefonu z té doby, kdy mě s ním unesli," řekla Savčenková televizi 112.

Krátce po návratu do vlasti vyzvala k jednáním s vůdci separatistů. „Je mi velice líto, že na Ukrajině mi naslouchají jakoby se zpožděním. Před půl rokem jsem říkala, že musíme začít s dialogem... Na zahájení dialogu je pozdě, ale ještě doufám v poslední šanci," uvedla.

Savčenkovou držela Moskva dva roky ve vězení kvůli údajnému podílu na smrti dvou ruských novinářů, než ji vyměnila za dva ruské vojáky zajaté na Ukrajině. Byla důstojnicí ukrajinského letectva, než se po vypuknutí bojů v Donbasu na jaře 2014 přihlásila do dobrovolnické jednotky. Na frontě ji v létě 2014 zajali separatisté a předali ji Rusům.

Její výzvy k usmíření a dialogu, které následovaly po propuštění z ruského vězení, vyvolaly u ukrajinských politiků rozhořčení, někteří ji označili za zrádkyni.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy