Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby v Nikaragui patrně opět vyhraje Ortega, opozice volby bojkotuje

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Managua - V neděli se budou v Nikaragui konat prezidentské volby a podle průzkumů je patrně potřetí v řadě vyhraje Daniel Ortega. Opozice už vyzvala k bojkotu hlasování, prý nebude demokratické.

Podle průzkumu by se pro levicového Ortegu a jeho Sandinovskou frontu národního osvobození (FSLN) vyslovilo téměř 70 procent ze 3,8 milionu voličů, což znamená, že nebude potřeba ani druhé kolo.

Kandidátovi pravicové opozice Maximinu Rodríguezovi průzkumy dávají jen asi osmi procentní šanci. Další čtyři uchazeči by nyní nedostali ani procent hlasů.

Někdejší gerilový vůdce Ortega, který si za viceprezidentku pro další volební období vybral svou manželku Rosariu Murillovou, stojí v čele země od ledna 2007. Přízeň obyvatel si získal mimo jiné štědrými sociálními programy, které mu financovala socialistická vláda z Venezuely.

Ortega stál v čele Nikaragui již v 80. letech poté, co v roce 1979 jeho partyzánská organizace FSLN svrhla diktaturu Anastasia Somozy. Ze jeho vlády vedla FSLN občanskou válku s ultrapravicovými jednotkami zvaným contras, která si vyžádala na 50.000 obětí. V roce 1990 vystřídala Ortegu v nejvyšším úřadě demokraticky zvolená prezidentka Violetta Chamorrová.

Ortega opět vyhrál až v roce 2006. V následujících volbách v roce 2011 opět zvítězil, ačkoliv jeho kandidatura byla sporná. Povolil mu ji sice nejvyšší soud, ale zakazovala ústava, podle níž stejný prezident nesměl tehdy vládnout dvě období po sobě. V roce 2013 schválil parlament změnu ústavy, která neomezuje počet kandidatur pro jednoho uchazeče o úřad prezidenta v řadě za sebou.

Témata:  Nikaragua volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy