Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý vůdce marxistických partyzánů Ortega se už potřetí stane prezidentem Nikaragui

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Managua - Nikaragua vybírala nového prezidenta, po sečtení hlasů je jasné, že se jím opět stane Daniel Ortega. Bývalý vůdce marxistických partyzánů povede zemi už třetí funkční období. Podle volební komise činila volební účast 65 procent, ale podle opozice přišlo k volbám jen 30 procent voličů.

Ortega získal 72 procent hlasů. Na druhém místě se 14 procenty skončil kandidát liberální strany Maximino Rodríguez. O výsledcích po sečtení dvou třetin hlasů informovala agentura Reuters.

Opoziční koalice Široká fronta za demokracii (FAD) ale již oznámila, že výsledky neuznává. "Neuznáváme výsledky této frašky," prohlásila na tiskové konferenci šéfka FAD Violeta Granerová. Dodala, že volby se konaly bez mezinárodních pozorovatelů a značná část obyvatel je bojkotovala.

Už průzkumy hovořily o zhruba 70procentní podpoře. Ortega (70) kandidoval spolu se svou manželkou Rosarií Murillovou, kterou si vybral za viceprezidentku.

Větší část opozice již před hlasováním vyzvala k jeho bojkotu, protože považuje volby za nedemokratické. V červenci například nejvyšší soud zbavil mandátu 28 poslanců Nezávislé liberální strany (PLI), která skončila v předchozích volbách v roce 2011 druhá.

V čele země stojí od ledna 2007 a přízeň obyvatel si získával mimo jiné štědrými sociálními programy, které mu financovala Venezuela.

Ortega byl prezidentem již v 80. letech poté, co v roce 1979 jeho partyzánská organizace FSLN svrhla diktaturu Anastasia Somozy.

Témata:  Nikaragua volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy