Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie zrušila některé bankovky, v zemi propukl chaos i násilnosti

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Indická vláda v úterý rozhodla o okamžitém zrušení platnosti nejvyšších bankovek s nominální hodnotou 500 a 1000 rupií (asi 180 a 360 korun). V zemi nastal chaos.

"Zuřím, protože vláda opominula naplánovat další postup, když podnikla tak obrovský krok," řekl agentuře AP úředník, po čtyřech hodinách stání v pomalu se sunoucí frontě před bankou na jižním předměstí metropole, kde se napotřetí pokoušel vybrat si peníze. "Ve čtvrtek a v pátek došly bankovky, než na mne přišla řada," řekl.

Asi polovička z více než 202.000 indických bankomatů nebylo podle ministra financí Áruna Džaitleje přizpůsobeno, aby vydávaly nové bankovky o nominálu 2000 rupií. Operace podle něj potrvá dva až tři týdny.

Mezitím kypí hněv lidí, kteří kvůli dlouhému čekání ztrácejí trpělivost a osopují se na úředníky a bankovní zaměstnance. "Před bankou je to zlé, ale uvnitř je naprostý zmatek," prohlásila žena, razící si lokty cestu davem ven z banky.

Ve městě Kóllam rozzuřený dav rozbil skleněné výlohy a poničil banku poté, co vedoucí pobočky oznámil čekajícím klientům, že nové bankovky došly.

Policie v Dillí oznámila, že v pátek na tísňovou linku obdržela více než 3000 oznámení ohledně rvaček v davech před bankami. Během dnešního dopoledne přibyly další dvě stovky volání od bank.

"Všude vládne chaos," prohlásil Arvind Kedžrivál, stojící v čele hlavního města a soupeř premiéra Nárendra Módího. Další proklínali Módího za návštěvu Japonska, zatímco doma trpí obyčejní lidé. "Udělal hroznou chybu," prohlásil student, který ve frontě podle svých slov strávil šest hodin.

Módí do vlasti vzkázal, že hodlá pokračovat v boji proti korupci a daňovým únikům, i kdyby to znamenalo prozkoumat záznamy, sahající až k vyhlášení nezávislosti země v roce 1947. Uvědomuje si, že lidé čelí potížím, ale stojí za rozhodnutím, které má pomoci zbavit zemi korupce a chudoby.

Lidé, kteří vlastní neplatné bankovky, si je smějí uložit na bankovních a spořících účtech do konce roku. Ovšem každý, kdo se pokusí uložit velkou sumu peněz, se ocitne v hledáčku daňových úřadů.

Témata:  Indie Naréndra Módí peníze

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy