Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová dohoda mezi FARC a kolumbijskou vládou. Bojovníci budou potrestáni, oběti odškodněny

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Havana - Kolumbijská vláda a levicoví povstalci z FARC uzavřeli novou mírovou dohodu. Tu předchozí sice Kolumbijci odmítli v říjnu v referendu, kolumbijský prezident Juan Manuel Santos přesto dostal Nobelovu cenu míru.

Nový dokument je výsledkem jednání obou stran v kubánské metropoli Havaně, jehož záměrem bylo mírovou dohodu upravit tak, aby byla pro občany přijatelná.

"Dospěli jsme k nové dohodě s cílem ukončit ozbrojený konflikt. Dohoda zahrnuje změny, upřesnění a návrhy předložené nejrozmanitějšími částmi společnosti," konstatovaly strany ve společném prohlášení. Americký ministr zahraničí John Kerry už blahopřál Kolumbijcům k dosažení nové mírové dohody.

Původní dohodu podepsal Santos 26. září s cílem ukončit více než 50 let dlouhou občanskou válku. Dohodě předcházely čtyři roky jednání v Havaně. Ale 2. října v referendu Kolumbijci dohodu těsně odmítli. Podle kritiků byla dohoda k povstalcům příliš shovívavá. Například se jim nelíbilo, že by rebelové, kteří jsou odpovědní za válečná zvěrstva, nešli do vězení, ale dostali by "alternativní tresty".

Prezident Santos následně prodloužil příměří s rebely až do konce letošního roku a zahájil jednání o nové dohodě.

"Nová dohoda je příležitostí vyjasnit pochyby, ale především všechny sjednotit," prohlásil vládní vyjednávač Humberto de la Calle, který společně s vyjednávačem povstalců Ivánem Márquezem nový dokument podepsal.

Změny v dohodě se týkají především justice, trestů pro bojovníky obviňované z válečných zločinů a odškodnění obětí konfliktu.  Povstalci budou muset předložit výčet získaných peněz a majetku. Účastníci konfliktu, kteří čelí obvinění z drogových zločinů, stanou před vysokými soudy. "Ti, kdo nesou odpovědnost za zločiny, si své tresty řádně odpykají," ujistil Humberto de la Calle.

Témata:  FARC Kolumbie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy