Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední noc Usámy bin Ládina: Co se dělo před jeho smrtí?

bin Ládin, Usáma
bin Ládin, Usáma
Foto: news.com

Strůjce nechvalně známého teroristického útoku z 11. září 2001 Usáma bin Ladin byl se svou čtvrtou ženou, Amal bin Ládin, a jejich dětmi v jejich sídle v  Abbottábádu v Pakistánu, když zaútočil tým amerických zvláštních sil. Při asi čtyřicetiminutové přestřelce vůdce Al-Kaidy zemřel. Amal teď popisuje, jak ona a její syn sledovali jeho smrt.

Rodina Usámy bin Ládina vůbec poprvé promluvila o tom, co potkalo strůjce útoku z 11. září a vůdce teroristické skupiny al-Káidy při akci amerických vojáků. Amal bin Ládinová, čtvrtá a nejmladší manželka muže, který byl po více než 10 let na vrcholu amerického seznamu nejvíce hledaných lidí, teď vypráví příběh o noci, kdy známý terorista zemřel rukou příslušníků jednotek SEAL.

Ona a jejich šest dětí žily v jejich ‚bezpečném domě‘ v horách Abbottábádu v Pákistánu. V domě byla s druhou manželkou Khairiah a třetí manželkou Seham a jejím synem Khálidem (22). První žena Najwa si ho vzala jako teenagerka a porodila mu 11 dětí, ale opustila ho dva dny před 11. zářím.

Asi v 23:00 dne 1. května 2001 - po večeři, úklidu nádobí, a modlitbách - bin Ládin tvrdě spal, zatímco jeho čtvrtá manželka ležela vedle něj. Venku byla tma kvůli nedostatku elektřiny, což v této oblasti bylo běžným jevem, ale Amal se přesto neklidně probudila těsně kolem půlnoci.

Zaslechla divné zvuky a domnívala se, že viděla v oknech stíny. Hluk zněl jako mechanická bouře a vzduch a závěsy se začaly divoce pohybovat, vzpomíná Amal v knize, kterou vydala. „Bin Ládin se posadil a vyděšeně se díval. ‚Američané jsou na cestě,‘ řekl a lapal po dechu. Pak se ozval hlasitý hluk a dům se otřásl,“ cituje z knihy server Daily Mail.

Dvojice mužů se vplížila na balkon. „Byla bezměsíčná noc, takže nebylo skoro nic vidět,“ vzpomíná manželka teroristy. Američtí vojáci už byli na trávníků a Seham a Khalid viděli, že se blíží k domu. Usáma bin Ládin si ihned nechal Khálida zavolat, jeho syn přiběhl ještě v pyžamu a popadl AK-47, říká Amal. Amal a Seham utěšovaly děti, které plakaly. Všichni šli do horního patra a tam se schoulili.

Pak uslyšeli výbuch, když vojáci odpálili dveře do domu. „Oni chtějí mě, ne vás,“ řekl nakonec bin Ladin a nařídil jeho rodině, aby odešla dolů. Jeho nejstarší dcery Miriam a Sumaiya se schovaly na balkoně, manželka Seham a syn Khalid sešli dolů. Nahoře tak zůstala jen Amal, bin Ladin a jejich malý syn Husajn, kteří se modlili. Amal si prý uvědomila, že je zradil někdo z jejich nejbližšího okolí.

Příslušníci SEALs mezitím odpálili další dveře a vydali se nahoru. Jeden z vojáků, který mluvil arabsky a věděl, jak Khalid vypadá, na něj zavolal, a když se Khalid ohlédl k balkonu, byl zastřelen. Sumaiya a Miriam byly rychle hozeny proti zdi arabsky mluvícím mužem.

Příslušník SEALs Robert O'Neill kolem nich prošel a vstoupil do místnosti. Amal byla před svým manželem. Vrhla se proti O'Neillovi a byla střelena někým jiným, který také vstoupil do místnosti. Amal ucítila bolest v noze a zhroutila se na postel a omdlela.

O'Neill byl později označen za toho, kdo zastřelil bin Ládina. Amal řekla, že se mezitím probudila, ale věděla, že musí hrát mrtvou. Zavřela oči a snažila se zpomalit dech.

Malého Husajna, který vše viděl, pak někdo popadl a do obličeje mu vylil vodu, vzpomíná Amal. Zůstala nehybně ležet, zatímco vojáci přivlekli Miriam a Sumaiyau, a držely je u zastřeleného bin Ládina. Chtěli, aby dívky mrtvého identifikovaly. Miriam jim nejprve řekla falešné jméno, ale Sumaiya jí řekla: „Řekni jim pravdu, nejsou to Pákistánci.“

„Je to můj otec. Usáma bin Ládin. Postupně mrtvého otce identifikovaly i další jeho děti. Speciální síly pak podle Amal táhly bin Ládina po schodech dolů tak, že mu hlava ťukala o schody. Khalid ležel mrtvý na schodech, a jeho matka se ho pokusil políbit, ale byla odtažena.

Teroristovo tělo potom bylo naloženo do vrtulníku. Po návratu do místnosti Amal sevřela třesoucího se Husajna a poslouchala americké vojáky. O několik minut později uslyšela křik sousedů, když se zeptali, kdo je ještě naživu.  

Témata:  Usáma bin Ládin Pákistán USA

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy