Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve stínu teroru čeká Brity předčasné volby. Rozhodnou o několika zásadních otázkách

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Předvolební kampaň v Británii se v posledních dnech točí okolo bezpečnostních témat, jež dosud nebyla v popředí zájmu, ale která nyní mohou výsledek hlasování ovlivnit. Voliči ovšem rozhodnout také o tom, jak bude probíhat odchod země z EU.

Premiérka Theresa Mayová čelí v souboji o premiérské křeslo lídru posilující levice Jeremymu Corbynovi, který sáhl k útočnému stylu a obvinil ministerskou předsedkyni, že v minulosti iniciovala mnohatisícový pokles počtu policistů a tím usnadnila útočníkům jejich počínání. Mayová odvětila, že její policejní škrty se nijak nedotkly protiteroristických týmů, a obvinila Corbyna, že vytrvale blokuje posílení policejních pravomocí v boji s terorismem.

Volební programy psané ještě před posledními atentáty sázejí na jiná témata. Jedním z těch zásadních jsou očekávané výstupní rozhovory s Bruselem, které chce premiérka v případě volebního úspěchu zahájit ještě tento měsíc. Mayová slibuje Britům rázné vyjednání "tvrdého brexitu" postavené na cíli omezit počet přistěhovalců ze států EU, i kdyby to mělo šedesátimilionovou zemi stát volný přístup na unijní trh.

Corbyn, jemuž od loňského referenda někteří spolustraníci vyčítají nejednoznačný přístup k otázce odchodu z EU, chce hlavně zajistit, aby nepřišla k úhoně ekonomika a životní standard Britů.

Zprvu jasné průzkumy, které dávaly konzervativcům náskok 15 až 20 procentními bodů, však v posledních týdnech začaly předpovídat těsnější výhru toryů. Zisk většiny křesel ze 650 zajišťující vznik jednobarevné vlády by podle některých průzkumů mohl být pro Mayovou nedosažitelný a pokud se odhady relativně vyrovnaných výsledků potvrdí, bude důležitá povolební role menších stran.

Skotská národní strana (SNP) i liberální demokraté, kteří svorně nesouhlasí s odchodem z EU, naznačili možnost podpořit vládu proti Mayové a zabránit tak naplnění její představy o brexitu. SNP hovoří o novém referendu o skotské nezávislosti, pokud by Mayová prosadila rázné odloučení od Bruselu, liberálové zase chtějí uspořádat plebiscit o příští podobě vztahů s EU včetně možnosti rozmyslet si odchod úplně.

Premiérka se vedle příkladně konzervativní snahy o vyrovnání britského státního rozpočtu snaží získat přízeň části středovějších voličů slibem zvýšených financí pro britské zdravotnictví, jehož stav je terčem opakované kritiky, a pro státní školství. Bouři nevole vyvolal její plán úsporných opatření v oblasti sociálních služeb, který by se dotkl především starších lidí.

Témata:  volby ve Velké Británii Jeremy Corbyn Velká Británie Labouristická strana Konzervativní strana (Spojené království) Theresa Mayová

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 11:38

Izrael popřel podíl na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího

Izrael se nepodílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který spolu s dalšími členy svého doprovodu zahynul při nedělní havárii vrtulníku na severozápadě Íránu. Pro agenturu Reuters to řekli nejmenovaní izraelští představitelé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy