Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské volby oslabily pozice skotských nacionalistů, osud referenda o nezávislosti je nejistý

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Londýn - Předčasné parlamentní volby v Británii se změnily v noční můru nejen pro konzervativce, ale i skotské nacionalisty. Skotská národní strana (SNP) přišla o zhruba dvacítku poslanců. Hlasy naopak získaly strany, které chtějí zachovat jednotu Spojeného království.

Konzervativní kandidáti připravili o poslanecké křeslo například bývalého vůdce strany Alexe Salmonda nebo místopředsedu SNP Anguse Robertsona.

Šéfka strany Nicola Sturgeonová plánovala druhé referendum na březen příštího roku s tím, že brexit schválený loni v červnu situaci oproti prvnímu referendu změnil. "Kolem brexitu a (skotské) nezávislosti panuje samozřejmě nejistota. SNP si musí důkladně promyslet, jak dál," řekla Sturgeonová.

Konzervativci zaznamenali ve Skotsku největší volební úspěch za posledních dvacet let, z parlamentních voleb je to ale pro ně jediná dobrá zpráva.

SNP obsadí v novém britském parlamentu pravděpodobně 35 míst, skotští konzervativci budou mít 13 mandátů, labouristé sedm a liberální demokraté čtyři. V minulých volbách v roce 2015 získaly tři celostátní strany ve Skotsku jen po jednom poslanci.

Témata:  volby ve Velké Británii Skotsko skotské referendum

Aktuálně se děje

1. května 2024 21:22

USA uvalily nové sankce na Rusko a země, které mu pomáhají ve vojenském průmyslu - včetně Slovenska

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy