Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jordánský panovník Abdalláh II.po pěti letech jednal na Západním břehu Jordánu

Abdalláh II.
Abdalláh II.
Foto: www.hrad.cz

Ramalláh - Dnes v Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu poprvé po pěti letech sešel jordánský král Abdalláh II. s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Státníci podle palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího mluvili mimo jiné o napětí kolem Chrámové hory v Jeruzalémě a obnovení palestinsko-izraelského mírového procesu.

Podle agentury Reuters se oba politici často potkávají v jordánské metropoli Ammánu, sídlo palestinské samosprávy král nenavštívil od roku 2012.

„Dohodli jsme se na vzniku krizového výboru, který se bude zabývat tím, co se stalo, z čeho se můžeme poučit a problémy, kterým ještě můžeme čelit u mešity Al-Aksá," řekl Málikí s odkazem na mešitu na Chrámové hoře.

Ta je posvátným místem pro islám i judaismus. Po zabití dvou izraelských policistů ale Izrael minulý měsíc u vstupů do mešity Al-Aksá instaloval detektory kovů. To mělo za následek asi dvoutýdenní nepokoje. Podle Palestinců rozmístěním detektorů a také kamer porušil Izrael právo muslimské správy okrsku. Izraelské úřady následně po konzultaci s Jordánskem všechna opatření zrušily.

Právě Jordánsko je správcem muslimských svatých míst v Jeruzalémě už téměř 100 let. Země podepsala mírovou dohodu s Izraelem v roce 1994 a v regionu často hraje roli prostředníka.

Témata:  Jordánsko Palestina Jeruzalém Abdalláh II. Mahmúd Abbás

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy