Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA chystají kontroverzní zákon umožňující deportaci členů gangů, kritici mluví o rasismu

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Washington - Sněmovna reprezentantů USA schválila návrh zákona, který připouští deportaci jako trest za příslušnost ke zločineckému gangu. Podle republikánů je opatření namířeno hlavně proti členům gangu MS-13.

Zákon prošel ve čtvrtek díky republikánské většině ve sněmovně, demokraté hlasovali proti. V Senátu, kde je republikánská většina jen těsná, je osud novely nejistý.

Gang MS-13 je kriminální skupina působící hlavně v Los Angeles, ale i v jiných velkých městech USA, Kanady a Mexika. Její členové jsou hlavně hispánci ze Salvadoru. Ve Spojených státech jich podle odhadů žije na 10 tisíc.

Zákon dává ministerstvu pro vnitřní bezpečnost právo označit kriminální skupinu čítající pět nebo víc členů za zločinecký gang. Ti, kdo jsou členy skupiny nebo její zločinecké aktivity podporují, mohou být zatčeni a deportováni.

Podle kritiků novela úřadům umožní postih lidí na rasovém základě a může vést k deportacím nevinných.

Témata:  gangy USA přistěhovalectví policie USA

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy