Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili nechce vypovídat, mluvit bude jen s kontrarozvědkou

Gruzie
Gruzie
Foto: abc.net.au

Lykev - Gruzínský exprezident Michail Saakašvili se dnes dostavil k výslechu na kyjevskou prokuraturu, vypovídat ale odmítl. Vůdce ukrajinské strany Hnutí nových sil byl zadržen před deseti dny, krátce nato ale nařídil kyjevský obvodní soud jeho propuštění a politik je stíhán na svobodě.

Bývalý spojenec a nynější sok prezidenta Petra Porošenka je obviněn ze zločinného spiknutí a z napomáhání zločinecké organizaci. Hrozí mu pět let vězení.

Prokurátoři podle Saakašviliho nemají právo provádět vyšetřovací úkony. Je prý ochoten vypovídat, ale pouze před "zplnomocněným orgánem, kterým je vyšetřovací sekce (kontrarozvědky) SBU".

Saakašvili po roztržce s Porošenkem přišel o ukrajinské občanství a podle kyjevských médií mu hrozí vyhoštění do Gruzie, kde je stíhán pro zneužití úřadu. Ukrajinská generální prokuratura oznámila, že po dnešním neúspěchu obviněného znovu vyzve, aby se k výslechu dostavil.

Po odebrání ukrajinského občanství nesměl Saakašvili vstoupit na ukrajinské území, v září ho ale skupina jeho stoupenců násilím převedla přes polsko-ukrajinskou hranici. Po příjezdu do Kyjeva byl zadržen až napodruhé, první pokus zmařil dav jeho příznivců.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Gruzie

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy