Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na obalech známých čokolád se objevily děti černé pleti. Pegida zuřila, vše je ale úplně jinak

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Berlín – Členové německé protiislámské a protipřistěhovalecké skupiny Pegida tento týden vyjádřili velké pobouření nad tím, že se na obalech známé Kinder čokolády objevily „černé děti a děti blízkovýchodního původu“. Jenže pak se ukázalo, že jde o speciální edici, na které jsou umístěny fotky z dětství fotbalistů národního fotbalového týmu.

„Nezastaví se před ničím. Můžete si tohle doopravdy koupit?" zuřila pobočka Pegidy z Bádenska-Württemberska. Celou „kauzu" také uveřejnila na svém facebookovém profilu. Komentář se objevil vedle fotky dvou balíčků Kinder čokolády, na kterých bylo zobrazeno dítě černé pleti a dítě středovýchodního vzhledu.

„Snaží se to prosadit, jako že jsou tyhle s*ačky normální. Ubohé Německo," napsal jeden z příznivců Pegidy. „To musí být podvrh, ne?" nechtěl uvěřit další, že obaly čokolád jsou pravé a že jsou na nich opravdu vyfocení malí přistěhovalci.

„Co si ale komentátoři neuvědomili bylo to, že světoznámá čokoládová firma na obaly umístila fotky z dětství patřící hráčům národního fotbalového týmu. Jde o kampaň v rámci blížícího se turnaje Euro 2016 ve Francii," píše server The Local.

Dvě konkrétně komentované fotografie patřily Ilkaymu Gündoganovi a Jeromu Boatengovi – oba jsou němečtí státní příslušníci, kteří hrají za Borussii Dortmund a Bayern Mnichov, i za národní reprezentaci.

Další uživatelé internetu se nenechali nachytat, všeho si všimli a z protiimigrační skupiny si dělali legraci. „Ubohé Německo... pokud si myslíte, že rozmanitost a migrace jsou jeho součástí. Zavřít hranice a žádný vývoz, žádná migrace! Pak budete mít nezaměstnanost a místní fotbalovou ligu," zareagoval jeden z diskutujících.

Publicita kolem kauzy, kterou Pegida a rozpoutala, byla tak velká, že výrobce čokolády Kinder společnost Ferrero byla nucena reagovat a zveřejnila vlastní prohlášení na Facebooku.

„My ve Ferrero se chceme distancovat od jakékoliv formy xenofobie a diskriminace," uvedla společnost v úterý v komentáři pod videem. „Nepřijímáme a netolerujeme je ani v našich skupinách na Facebooku, uvedla společnost.

Témata:  Pegida Německo Ferrero

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy