reklama

Do průvodu demonstrantů pod heslem Srdce místo štvaní, který svolaly různé svazy, odbory a spolky na obranu proti Pegidě, se zařadili i předseda zemské vlády Saska Michael Kretschmer (CDU), její místopředseda Martin Dulig a ministryně hospodářství Eva-Maria Stangeová (oba z SPD). Saský premiér byl potěšen, že na akci přišlo tolik lidí.

"To dodává odvahu, je to důležitý signál," řekl Kretschmer. Vyzval zároveň k posílení vzájemného respektu ve společnosti a připomněl ty tisíce lidí, kteří před 29 lety vyšli do ulic prosazovat svobodu názorů a demokracii.

Jeho vicepremiér Dulig vyzval účastníky demonstrace k boji za lidskost a demokracii. Ministryně Stangeová zase poukázala na to, že Pegidu už netvoří jen nespokojení, nýbrž že hnutí přitahuje i stoupence pravice a posiluje je.

Na začátku protestu proti hnutí Pegida se už v poledne sešlo asi 2000 lidí při technopochodu, který prošel čtvrtí Neustadt.

Na demonstraci hnutí Pegida přišlo podle odhadu očitých svědků asi 5000 lidí. Policie nechtěla zatím žádné počty uvést. Potvrdila ale, že se do podvečerních hodin neodehrály žádné podstatnější střety mezi oběma tábory.