Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hawkingův popel bude uložen, zúčastnit se smí i cestovatelé v čase

Stephen Hawking
Stephen Hawking
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Rodina zesnulého britského fyzika Stephena Hawkinga umožní zúčastnit se pietního uložení popela ve Westminsterském opatství v Londýně i cestovatelům v čase. Ceremonie, při které urna spočine v blízkosti ostatků fyzika Isaaka Newtona a přírodovědce Charlese Darwina, se uskuteční 15. června. K dispozici pro veřejnost je 1000 vstupenek, o které je možné žádat skrze portál Hawkingovy nadace.

Zájemci, kteří chtějí být při pietní akci přítomni, musí v žádosti vyplnit mimo jiné i datum narození. Formulář v této kolonce umožňuje zadat datum narození až do 31. prosince 2038, což ponechává prostor pro ty, kteří se ještě nenarodili, ale rádi by se, až v budoucnu přijdou na svět, červnové piety zúčastnili. Hawkingova nadace tvrdí, že cestování v čase může být možné, protože dosud nebylo spolehlivě prokázáno, že takovýto přesun nelze uskutečnit.

Zajímavosti v žádosti si povšiml londýnský bloger IanVisits. "Profesor Hawking jednou uspořádal oslavu pro cestovatele v čase, aby zjistil, zda se nějaký dostaví, když zveřejní pozvánku až po party," poznamenal bloger.

Zmíněnou oslavu Hawking hostil v červnu 2009. Fakt, že na ní byl sám, označil za experimentální důkaz nemožnosti cestovat v čase.

O rozloučení s Hawkingem je velký zájem. V prvních 24 hodinách od otevření registrace požádalo o pozvánku 12.000 lidí z více než 50 zemí. Tisíce lidí přilákal také vědcův březnový pohřeb v Cambridge. Ten byl sice jen pro zvané, ale lidé zaplnili ulice města.

Hawking, považovaný za nejvýraznějšího teoretického fyzika současnosti, zemřel ve věku 76 let letos v březnu. V jeho vědecké činnosti, ve které se zaměřil na vznik vesmíru, velký třesk či černé díry, mu nezabránila ani neurodegenerativní choroba, kvůli které byl upoután na invalidní vozík. Své znalosti předával i široké veřejnosti, vysoce ceněná je především jeho populárně vědecká publikace Stručná historie času.

Témata:  Stephen Hawking vědci Velká Británie cestovatel časem

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy