Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda Sussany F. v Německu: Údajný vrah je starší než tvrdil. Iráku se nelíbí jeho vydání do Evropy

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Irbíl/Berlín – Kauza znásilnění a vraždy 14leté Němky židovského původu Susanny F. má dohru. Podezřelý z její vraždy Ali Bashar byl zadržen kurdskými orgány v Iráku. Kurdové ho obratem poslali do Německa. Jenže podle oficiálních iráckých úřadů bylo jeho vydání nezákonné.

„Ministerstvo zahraničí opakuje, že vydávání podezřelého Aliho Bashara z Kurdistánu v Iráku německým úřadům porušilo právní předpisy kvůli neexistenci smlouvy o vydávání mezi oběma zeměmi,“ cituje mluvčího ministerstva Ahmeda Mahjouba kurdský server Rudaw.

Bagdád poukazuje na to, že vydání Aliho Bašara bylo nelegální, protože výměna a vydávání hledaných osob je „svrchovanou pravomocí federálního ministerstva spravedlnosti". Bashar byl zadržen policií v Duhoku v pátek poté, co německé ministerstvo vnitra kontaktovalo ministerstvo vnitra kurdského regionu.

Mluvčí iráckého ministerstva říká, že Bagdád sice chce spravedlnost, ale podle práva a ústavy - tedy tak, aby nedošlo k „porušení národní svrchovanosti". Kurdský region je poloautonomní region v Iráku. Jeho vláda spolupracuje s Interpolem. Irbíl a Berlín mají dobré diplomatické, obchodní a vojenské vztahy.

Susanna F. zmizela 22. května. Před týdnem našli policisté její tělo v těžko přístupném terénu v okrajové čtvrti Wiesbadenu. Podle policie se dívka stala obětí sexuálního a násilného zločinu. Za hlavního podezřelého považuje Bashra, který jako žadatel o azyl žil v Německu i s rodinou od roku 2015.

Bashar i s rodinou utekl do Iráku, kde byl dopaden a v sobotu za doprovodu německé policie eskortován zpět do Německa, kde se stejně jako v Iráku k vraždě dívky pocházející z Mohuče přiznal. Podle DPA však popřel, že by ji znásilnil.

Německý Frankfurter Allgemeine Zeitung také informoval, že podezřelý Iráčan bude souzen jako dospělý. Původně se sice uvádělo, že je mu 20 let, podle nových informací se ale narodil v březnu roku 1997 a nikoli v listopadu 1997, jak se německé úřady dosud domnívaly.

Bashar údajně svůj věk na azylových dokladech zfalšoval, stejně tak si změnil i své jméno a příjmení. To znamená, že mu v době činu bylo už 21 let. A tak mu hrozí tvrdší trest.

Témata:  vražda Sussane F. v Německu Kurdové Německo Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy