Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deportace Syřanů z Německa? Seehofer musel vysvětlovat, co se chystá

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Německý ministr vnitra Horst Seehofer dnes vyloučil, že by Německo začalo v dohledné době deportovat do vlasti Syřany, kteří se na německém území dopustili trestného činu. V rozhovoru s časopisem Der Spiegel zdůraznil, že za bezpečnou zatím nelze považovat žádnou část válkou zmítané Sýrie.

"V současné době nelze vyhošťovat do žádného regionu v Sýrii, to platí i pro zločince," řekl Seehofer.

Wird der #Seehofer jetzt doch nicht nach Syrien abgeschoben? Ach, alles so kompliziert in der Politik. pic.twitter.com/yhwDsTN3ZT

— Daniel Wierbicki (@DanielWierbicki) 23. listopadu 2018

Před několika dny byla zveřejněna zpráva německého ministerstva zahraničí, podle které by Syřané v případě vyhoštění do vlasti mohli čelit represím a násilí. Dlouhodobá a spolehlivá ochrana nemůže být deportovaným zajištěna v žádném ze syrským regionů, stojí ve zprávě.

Rozhovor Seehofer poskytl před jednáním ministrů vnitra jednotlivých spolkových zemí, které mají deportace na starosti. Třídenní konference se uskuteční příští týden v Magdeburku a radit by se na ní měli ministři mimo jiné právě o prodloužení zákazu deportací do Sýrie, který vyprší na konci tohoto roku.

Některé spolkové země, jimž vládne konzervativní unie CDU/CSU, požadují, aby se ze zákazu deportací vyjmuli Syřané, kteří byli v Německu odsouzeni za trestný čin. Sociální demokracie, která s CDU/CSU tvoří spolkovou vládu, ale i opoziční strany, jakékoli výjimky ze zákazu vyhošťování odmítají.

Do Německa od počátku války v roce 2011 přišly statisíce Syřanů, většina z nich v roce 2015, kdy do země putovali po takzvané balkánské stezce přes Turecko, Řecko, balkánské země a Rakousko.

Německý statistický úřad dnes zveřejnil údaje o celkovém počtu lidí "hledajících ochranu" v Německu. Pod tímto pojmem se rozumí žadatelé o azyl, uprchlíci, kterým byl azyl v nějaké podobě přiznán, i ti migranti, kterým nárok na azyl přiznán nebyl, kteří se ale mohou po určitou dobu zdržovat na území Německa. Takových lidí bylo podle statistiků v Německu na konci loňského roku 1,7 milionu. Ve srovnání s koncem roku 2016 je to o pět procent více.

Témata:  Horst Seehofer Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy