Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechte mimozemšťany na pokoji, mohlo by to dopadnout zle, varuje Hawking

Stephen Hawking
Stephen Hawking
Foto: news.com

Londýn – Britský teoretický fyzik a jeden z nejznámějších vědců Stephen Hawking varoval svět před snahou kontaktovat mimozemšťany. Lidé by se je podle něj neměli pokoušet ani pozvat na naši planetu. Uvedl to ve svém novém pořadu Stephen Hawking's favourite places.

V novém půlhodinovém pořadu hovořil o potenciálně obyvatelné exoplanetě Gliese 832c a o inteligentním životě „tam venku". „Jestliže se na Gliese 832c vyvinul inteligentní život, měli bychom být schopni to zjistit. Jednoho dne bychom mohli zachytit signál z planety jako je tato, ale měli bychom se mít na pozoru před snahou odpovědět na něj," vysvětloval.

Varoval, že není správné upozorňovat mimozemšťany na naši přítomnost ve sluneční soustavě. „Setkání pokročilou civilizací by mohlo být jako když se domorodí Američané setkali s Kolumbem. To taky nedopadlo moc dobře," upozorňoval Hawking.

Není to poprvé, kdy Hawking o mimozemském životě mluvil jako o potenciální hrozbě. Loni v červenci varoval, že by inteligentní život mohl zničit lidstvo. „Je čas k hledání života mimo Zemi. Jsme naživu. Jsme inteligentní. Musíme to vědět," vysvětloval.

Server Express poukazuje na to, že vědci v současné době nemají žádnou představu, jak by mimozemské formy života mohly vypadat nebo jak by mohly reagovat na kontakt s lidskou civilizací.

„Takoví vyspělí mimozemšťané by mohli být kočovníci, kteří chtějí dobývat a kolonizovat planety, ke kterým se dostanou," varoval už v roce 2010 Hawking. „Pokud by to tak bylo, má pro ně smysl využít každou novou planetu kvůli materiálu k vybudování další kosmické lodě, aby mohli cestovat dál. Kdo ví, jaké by byly jejich limity," dodal Hawking.

Témata:  Stephen Hawking mimozemšťané / UFO vesmir

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy