Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve vesmíru nejsme sami. Nesnažte se mimozemšťany kontaktovat, může to dopadnout špatně, varuje Hawking

UFO
UFO
Foto: Pixabay

Londýn - Profesor Stephen Hawking varuje, že se lidstvo musí přestat snažit kontaktovat mimozemšťany, než bude příliš pozdě. upozorňuje totiž, že by s námi mohli návštěvníci z jiné planety zacházet jako s bakteriemi

Teoretický fyzik v novém on-line pořadu s názvem „Oblíbená místa Stephena Hawkinga" tvrdí, že je jisté, že lidé nejsou jediný inteligentní druh ve vesmíru. A v případě, že by pokročilá civilizace kontaktovala Zemi, byla by pravděpodobně inteligentnější a mnohem vyspělejší než my.

Třiasedmdesátiletý vědec, který je součástí projektu, který snímá vzdálené hvězdy kvůli cizím signálům, říká, že Gliese 832c, Zemi potenciálně velmi podobná planeta vzdálená 16 světelných let, je nejpravděpodobnějším místem, kde by se mohl nacházet život.

„Jak rostu a stárnu, jsem víc než kdy dříve přesvědčen, že nejsme sami. Po celém životě přemýšlení teď pomáhám vést nové globální úsilí k odhalení pravdy," vysvětluje.

„Projekt bude prohledávat nejbližší milion hvězd kvůli známkám života, ale vím, že je to jen začátek. Jednoho dne bychom mohli přijímat signál z planety jako Gliese 832c, ale měli bychom se mít na pozoru před tím, kdyby nám někdo odpověděl," varuje.

Hawkingova role v hledání mimozemského života je jasně vymezena – na vyhledávání a identifikaci mimozemských bytostí. Vědec mluví otevřeně o snaze navázat kontakt s bytostmi na jiných planetách a prohlašuje, že tyto bytosti mohou být mnohem mocnější než lidé, a tak by lidstvo mohly považovat za zanedbatelné.

„Pokud to tak bude, budou mnohem silnější. A možná, že nás nebudou považovat za důležitější, než my považujeme bakterie," myslí si.

I proto bychom se podle něj měli mít na pozoru před mimozemšťany. Zároveň ale dodává, že lidstvo by se mělo lépe připravit na nevyhnutelný vzestup umělé inteligence.

Ve svém nedávnem projevu tvrdil, že vytvoření umělé inteligence „může být to poslední, pokud se nenaučíme ovládat rizika". „Vedle výhod přinese umělá inteligence také nebezpečí," varoval s tím, že také naruší ekonomiku. „A do budoucna by umělá inteligence mohla rozvíjet svou vlastní vůli - vůli, která bude v konfliktu s tou naší," dodal.

Témata:  Stephen Hawking mimozemšťané / UFO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy