Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé podnikající v pohřebnictví musí mít praxi v oboru, navrhne zákon

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha - Kdo chce podnikat v pohřebnictví, bude muset složit praktickou zkoušku a mít povinnou praxi v oboru. V případě základního vzdělání bude praxe minimálně deset let.

Počítá s tím novela zákona o pohřebnictví, kterou navrhlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a na svém pondělním zasedání ji projedná vláda. Novela chce zároveň zakázat používání nejlevnějších papírových rakví. Právnická osoba by v případě porušení zákona mohla dostat pokutu až půl milionu korun. MMR počítá s tím, že novela by měla platit od poloviny příštího roku.

"Kdo chce dnes podnikat v pohřebnictví, odsedí si ve škole víkendový rekvalifikační kurz a dostane certifikát. Ale pokud si chce založit po novele živnost, bude muset složit teoretickou i praktickou zkoušku před komisí přímo v provozovně pohřební služby. Musí zejména předvést pietní úpravu těla zemřelého a jeho ukládání do rakve," sdělila ČTK ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Uchazeč se základním vzděláním by měl mít minimálně desetiletou praxi, středoškolák pětiletou a vysokoškolák tříletou. Zkoušet bude osoba autorizovaná ministerstvem pro místní rozvoj na dobu pěti let.

Novela chce rovněž zakázat používání nejlevnějších papírových rakví. "Jsou úzké a krátké, málo pevné. To je naprosto nepřijatelné již dnes podle české technické normy," uvedla Šlechtová. Podle novely zákona by rakev mohla být papírová, ale minimálně pětivrstvá. Kromě toho si pozůstalí budou moci jako nyní vybrat různé druhy dřevěných nebo kovových rakví.

Témata:  pohřební služba pohřebnictví Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy