reklama

Už na začátku upozornil ministr životního prostředí Richard Brabec, kterého delegáti zvolili za moderátora sněmu, že na letošním sněmu došlo ke změně hlasovacího systému. Tentokrát se tedy na znamení souhlasu nezvedají ruce, ale hlasuje se prostřednictvím hlasovacích zařízení.

To hned v úvodu vyvolalo vlnu nevole mezi přítomnými fotografy, kteří bažili po zachycení lesu rukou hlasujících delegátů. Na předem očekávaných výsledcích hlasování to ale s velkou pravděpodobností nic nezmění.

Dost o tom vypovídá i atmosféra, která od rána panuje v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově. Opětovné zvolení Andreje Babiše za předsedu strany zde považují všichni za formalitu, v podobném duchu se nesou i projevy jednotlivých politiků.

Třeba první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek začal svoje vystoupení slovy, že už vlastně ani neví, co by k úvodnímu slovu premiéra Babiše dodal. Nakonec z velké části zopakoval to, co sdělil přítomným delegátům jeho předřečník. Ostravský primátor Tomáš Macura zase prohlásil, že vlastní projev kvůli vyčerpávajícímu vystoupení předsedy zkrátí.

Samotné hlasování je na programu až v odpoledních hodinách. Kromě Babiše bude ve své funkci s největší pravděpodobností pokračovat i Jaroslav Faltýnek. Boj svedou členové naopak o posty řadových místopředsedů, nominaci získalo hned šest kandidátů. Největší šance se dívají Richardu Brabcovi a někdejšímu brněnskému primátorovi Petru Vokřálovi.