Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chutě na slané bychom měli držet na uzdě. Jak to udělat?

sůl
sůl
Foto: Pixabay

Existuje spousta důvodů, proč bychom měli držet chutě na slané na uzdě. Otázkou je, jak to udělat, když spousta jídel, které milujeme, sůl obsahuje. Rady, které mohou být nápomocny v boji proti nadměrné konzumaci soli poskytla odbornice na výživu.

Říci si, že prostě nebudu sůl používat, a vysadit jí ze dne na den, určitě není reálné. Sonya Angelone, dietoložka specializující se na stravování v případě kardiovaskulárních problémů reportérům CNN řekla: „Jestliže se najednou rozhodnete vařit kuřecí vývar bez soli, jistě pocítíte rozdíl. Lepší je začít postupně. Například zkusit sníst jen polovinu denní dávky soli, na kterou jsme zvyklí.“

Také se můžete začít dívat po svém oblíbeném jídle, které obsahuje sníženou dávku soli. Bývá označeno jako low-sodium nebo reduce-sodium. Nejlepším způsobem je vařit si sám. Například omáčku na těstoviny můžete udělat i doma. Angelone říká: „Například konzervovaná rajčatová omáčka obsahují asi 1000 mg soli na porci, ale konzervovaná rajčata jen asi okolo 300 mg na porci. Takže můžete při vaření použít konzervovaná rajčata a přidat vodu nebo lehce osolený kuřecí vývar.“

Angelone také radí, že používání bylinek a koření může dodávat jídlu dobrou chuť i bez zbytečného množství soli. Je dobré použít třeba směs mexického koření – římský kmín, chilli papričky a uzenou papriku. Dobrá je také italská směs – rozmarýn, tymián a oregano.

Když jdete jíst ven, zkuste požádat o zeleninu nebo rybu vařenou na páře a vynechejte omáčky. I při nákupu se ptejte na složení potravin. Některé rohlíky obsahují 400 mg soli, zatímco jiné třeba jen 200 mg. Právě pečivo je v USA největším zdrojem soli ve stravě, společně s konzervovaným masem, pizzou, polévkami, sendviči a kuřecím masem, vychází z jedné studie.

Dietoložka také radí, abychom se nenechali mýlit některými druhy soli: „Například himalájská sůl, košer sůl nebo mořská sůl, všechny obsahují stejné množství sodíku,“ dodává.

Výzkumy říkají, že jen asi 15% soli ve stravě typických Američanů pochází z přirozeně se vyskytujících zásob soli v potravinách. Ale asi 70% příjmu soli je nad přirozený rámec a lidé ho získávají konzumací balených potravin či jídel v restauracích.

Synteticky vyrobená sůl je konzervantem, který pomáhá udržet potraviny dlouho jedlé. Experti tvrdí, že dobrým pomocníkem v boji proti nadměrné konzumaci soli je draslík. „Nadměrné množství sodíku škodí Vašim tepnám, zatímco draslík je léčí,“ říká Angelone.

Témata:  stravování zdraví sůl

Související

Aktuálně se děje

3:50

Počasí připraví situaci, která může překvapit řidiče. V pátek ráno si dejte pozor

Moravané a Slezané se v pátek ráno mohou těšit na sněhovou nadílku, avizují meteorologové. Od středečního dopoledne platí příslušná výstraha, která však nejde úplně do detailu. Podle expertů sice nepůjde o extrémní situaci, ale zejména řidiči by si měli dávat pozor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Kourtney Kardashian

Mason a Kourtney: Když syn přeroste matku nejen výškou

Mason Disick, nejstarší syn Kourtney Kardashian a Scotta Disicka, se stal středem pozornosti poté, co byl spatřen během rodinného nákupu v Los Angeles. Čtrnáctiletý teenager, který doslova přerostl svou matku, si svým stylem a držením těla získává srdce fanoušků. Mason, známý svou rezervovaností vůči médiím, zaujme nejen svou výškou, ale i módními volbami, které odrážejí jeho unikátní osobnost. Jeho odklon od života pod reflektory přitahuje pozornost o to více.