Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní zdravotní ústav sklízí kritiku kvůli školnímu stravování

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Státní zdravotní ústav (SZÚ) sklidil kritiku od iniciativy Skutečně zdravá škola, která dlouhodobě usiluje o zlepšení kvality školního stravování.

Školní obědy se blíží ideálu výživových doporučení, uvedl SZÚ v předběžných výsledcích studie. Odborníci ze SZÚ v uplynulém školním roce analyzovali obědy z 28 náhodně vybraných jídelen, po dvou jídelnách v každém kraji. Porovnávali jejich parametry s potřebami dětí od sedmi do deseti let. Vycházeli ze standardně vydávaných porcí, nebrali v úvahu nedojídání ani přidávání.

Obědy mají pokrýt 35 procent denní potřeby dítěte. Navzdory určitým nedostatkům jejich složení odborníci hodnotili kladně. "Ve srovnání s výživovým chováním populace ČR považujeme stále školní obědy za blížící se ideálu nutričních doporučení pro danou věkovou kategorii," uvedli.

Některé obědy ale byly málo vydatné. Téměř polovina jídelen v běžně vydávané porci nedosáhla ani na hranici doporučení celkové energie pro sedmileté dívky, které se prakticky nehýbou.

"Možná i snaha o zdravé stravování vede občas k přílišnému snížení obsahu tuku v pokrmech. Tuk je ale nezastupitelný nosič řady biologicky významných látek, včetně vitaminů," uvedl ústav. Všechny obědy překročily doporučené množství soli, naopak obsahovaly málo draslíku a vápníku.

Iniciativa Skutečně zdravá škola převážně pozitivní zjištění SZÚ odmítá. "V úřednickém lpění na poměrech živin se vytrácí důraz na kvalitní a chutný oběd," uvedli její zástupci v prohlášení pro média.

Zdravotní ústav kritizuje i za to, že považuje za dobré řešení pití mléčných nápojů s hlavním jídlem. "Je to náročné na dětské trávení a děti mléko nepijí a ve velkém se ve školách vylévá," tvrdí iniciativa.

Témata:  stravování děti školství

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy