Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci přečetli poničený biblický text z 3. nebo 4. století +VIDEO

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Vědcům se podařilo přečíst biblický text z pergamenového svitku, který byl před mnoha stoletími vystaven ohni, takže jej pro jeho křehkost nebylo možné rozvinout.

Ohořelý svitek byl nalezen v klenutí synagogy starobylé židovské komunity poblíž Mrtvého moře už v roce 1970, ale zůstal svinutý. Poškodil jej požár, při němž byla synagoga někdy kolem roku 600 zničena.

O úspěchu odborníků z Jeruzaléma a univerzity v Kentucky informoval časopis Science Advances. "Nejenže jsme dokázali rozeznat písmo, ale bylo i čitelné. Zajásali jsme," poznamenal William Seales, který pracuje na katedře počítačové vědy na univerzitě v Kentucky.

Text pochází z 3. nebo 4. století a obsahuje pasáž z třetí knihy Starého zákona Leviticus. Podle Sealese je svitek nejstarším nalezeným hebrejským textem náležejícím k Pentateuchu.

Vědcům se podle BBC vůbec poprvé podařilo přečíst tak starý dokument, aniž ho fyzicky rozevřeli. Stalo se tak díky technice počítačové tomografie. "Velice nás překvapila kvalita těch snímků. Většina toho textu je stejně čitelná nebo skoro tak čitelná jako svitky od Mrtvého moře, které se našly neporušené," sdělil Michael Segal z Hebrejské univerzity.

Témata:  bible vědci Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy